WSJ: Турция може да позволи на САЩ да ползва базите й срещу "Ислямска държава",

САЩ и Турция са близо до сключване на споразумение, което ще позволи на американските войски, както и тези на коалицията срещу "Ислямска държава" да ползват бази на турската авиация в кампанията си срещу терористичната организация в Сирия, пише Wall Street Journal.

Вестникът се позовава на представители на администрацията в САЩ и Турция, според които споразумението може да включва и създаване на зона на сигурност край сирийската граница, която да защитава бежанците и бойци от опозицията от въздушни удари на авиацията на правителствените войски на Сирия.

Разрешението САЩ и съюзниците им да ползват турските бази ще даде на силите на коалицията още възможности да извършват по-чести въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава".

Турция се е съгласила и да позволи 2000 бойци от опозицията да се обучават на нейната територия и е изпратила войници от специалните си части да обучават кюрдски бойци в Ирак, съобщава Wall Street Jornal.

Новото споразумение е знак за сближаването на позициите на двете страни след засилването на въздушните удари, извършвани от коалицията срещу ислямитите в Сирия и Ирак. Според вестника досега Турция е предпочитала да се създаде само по-широка зона, забранена за полети над Сирия.

Защитната зона край турско-сирийската граница ще помогне за защитата на бойците от опозицията, както и на снабдяването им от войските на Башар ал Асад. Според споразумението коалицията "може да изпрати предупреждение до режима на Асад да не нарушава зоната или да рискува нейната реакция".

Миналата седмица вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън посети Турция в опит да изглади противоречията между двете страни в името на общите действия срещу "Ислямска държава" - терористичната организация, създала съвременен "халифат" в завладените от нея територии в Сирия и Ирак.

В рамките на посещението на Байдън, на което той се срещна и с турския президент Реджеп Ердоган, не беше постигнато споразумение.

Wall Street Journal пише, че турските власти обмислят дали да не ползват правото на самозащита на държавата по Хартата на Обединените нации, за да оправдаят ползването на базите. Това би дало право и на други страни от НАТО да се включат в бойните действията срещу "Ислямска държава".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    1 -3
    19:56, 2 дек 2014
    Големия съюзник на сащ в кавички,няма да си оставят циганските табаети да извиват ръце на всички за пари...големи натовци,голяма работа...пачи
    • Ya
      yarrak
      3 -1
      22:03, 2 дек 2014
      Koleda idva , i samo za pa4a si mislite ; za svinska pa4a ;--- sayuznicite na usa , kogoto gepat nego odupvat , izvinyavay ama ciganskite tabaeti sa dosli s asparuh i negovoto naselenie v slu4aya ti si edin ot tyah
Последни новини