Завършват магистрала "Марица" през август 2015 г.

От лот 1 между Оризово и Димитровград са изпълнени около 65%, а от лот 2 - между Димитровград и Харманли са готови 80%

За пореден път се отлага пускът на магистрала "Марица" като преди поставяните срокове - ноември 2014 г., март или май 2015 г., очевидно няма да бъдат спазени.
При мека зима и благоприятни условия през новия строителен сезон можем да имаме завършена цялата магистрала през август, коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя и колегата й - транспортният министър Ивайло Московски, провериха днес на място как върви строителството. 

От лот 1 между Оризово и Димитровград са изпълнени около 65%, а от лот 2 - между Димитровград и Харманли са готови 80%. 

Закъснели отчуждителни процедури, силното преовлажняване на почвите, заради обилните валежи през изминалия строителен сезон, необходимостта от допълнително укрепване на откосите по пътя, както и появата на нови археологически обекти по протежението на магистралата, са причините за забавянето. 

"Заедно с изпълнителите обсъдихме нови строителни графици и поискахме уверения, че този път строителството ще бъде извършено спрямо тях. Нови отлагания са недопустими. В противен случай рискуваме да загубим цялото финансиране от ЕС за изграждането на магистралата", коментира Павлова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски призова изпълнителите за пълна мобилизация на човешки и технически ресурси и без компромис за качеството на строителните дейности да се върви с бързи темпове към приключване на обекта.

31-километровият лот 1 се изгражда от "Кооператива Муратори & Чементисти - Чи. Ем. Чи. Ди равенна, а стойността на строителството е 160 млн. лв. Лот 2 с дължина 34 км се строи от сдружение  "Марица хайуей" за 146.6 млн. лв. 

Двамата министри са посетили и отсечката между 98-ми до 108-ми км на магистралата. Там с пари от бюджета се полага ново дясно платно, тъй като трафикът преминава само в лявото, а то е в експлоатация повече от 35 г. за завършването са необходими 7 млн. лв. и ако ги получи, строителят "ПСТ холдинг" обещава да е готов до май 2015 г.

Министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски са посетили строежа на магистрала "Марица"

Магистрала "Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и ще свързва магитрала "Тракия" при пътен възел "Оризово" с Капитан Андреево на българо-турската граница. По нея ще се осъществява и пътният трафик за Гърция при пътен възел "Ново село".

Източник: Dnevnik.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини