Вучков с две спешни задачи - бюджетния дефицит в МВР и силния миграционен натиск

Две краткосрочни задачи за решаване - бюджетния дефицит и силния миграционен натиск, очерта новият вътрешен министър Веселин Вучков. Днес той представи екипа си - тримата заместници Красимир Ципов, Филип Гунев и Цвятко Георгиев, началника на кабинета си Златко Димитров и парламентарния секретар Любомила Станиславова.

Според изчисленията на министър Вучков в края на декември финансовият недостиг в МВР ще надхвърли 210 млн. лева. Но с актуализацията на бюджета за 2014 г., която предстои да бъде гласувана в пленарната зала, ще се осигурят 125 млн. лева, а останалата част от средствата ще се осигурят чрез вътрешно преструктуриране, каза той. И обеща трудовите възнаграждения на служителите на МВР да бъдат гарантирани и с тях няма да се прави никакъв компромис.

Министър Вучков посочи, че ще продължи изграждането на защитното съоръжение по цялата граница с Турция и напомни, че това е записано в коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и другите партньори в управлението - Патриотичния фронт и АБВ.

По думите му ефектът от оградата ще бъде в две направления - насочване на миграционния натиск към граничните пунктове, като България няма да възпрепятства хора, които бягат от война, и, второ - ограничаване на трафика с хора и бизнеса на каналджиите.

Вучков призова плановете за действие във връзка със засиления миграционен натиск през 2015 г. да се утвърди практика да бъдат финансирани извън бюджета на МВР. Той даде заявка за административна и функционална реформа в МВР.

Зам.-министър Крисимир Ципов ще отговаря за процеса на нормотворчество, писане на закони и подзаконови нормативни актове и връзка с парламента, той ще поеме в близките дни обща координация във връзка с миграционната политика. Ципов е депутат от 2009 г., по времето на ГЕРБ за кратко оглави и парламентарната комисия по вътрешна сигурност, след като Анастас Анастасов беше избран за конституционен съдия.

Филип Гунев ще отговаря за социалното партньорство в МВР, председател на Съвета за социално партньорство, международното сътрудничество, връзки с неправителствения сектор. Той беше зам.-министър в служебните правителства на Георги Близнашки и Марин Райков.

Третият зам.-министър ще е Цвятко Георгиев, който ще отговаря за планирането и управлението на бюджета във вътрешното министерство и за ръководството на обществените поръчки в министерството. Георгиев беше съветник на служебния премиер Георги Близнашки.

Началник на политическия кабинет на министър Вучков ще бъде Златко Тодоров. Той беше експерт към комисията по вътрешна сигурност в началото на първия мандат на ГЕРБ. Беше депутат от Монтана в 41-ото и 42-ото народно събрание.

Парламентарен секретар на МВР ще е Любомила Станиславова. Тя беше депутат от ГЕРБ във Видин в първия управленски мандат на партията на Бойко Борисов - от 2009 г. до 2013 г.

Светлозар Лазаров остава засега главен секретар на МВР, негов заместник е Георги Костов.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини