Загиналите в катастрофи през 2014 г. са 580, 24 от жертвите са деца

Загиналите в катастрофи от началото на 2014 г. са 580 души, а ранените са 7496. Пътните инциденти за този период са 6094, показва статистиката на МВР.

В днешния световния ден, посветен на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който тази година е под наслов "Убий скоростта", под брояча на жертвите в градинката пред Военномедицинска академия бяха поставени 18 стола, символизиращи класна стая - толкова са загиналите деца в катастрофи през 2013 г.

За тази година до октомври в пътни инциденти са загинали 24 деца – 3 като пешеходци, 4 като водачи, а останалите като пътници в превозни средства, съобщи комисар Антон Антонов от главна дирекция "Охранителна полиция", цитиран от агенция "Фокус".

Той е на мнение, че всички граждани носят отговорност за тази тежки инциденти, при които загиват деца. По думите му днешният ден е много подходящ за това всеки да се замисли как се движи по пътищата, да бъде толерантен и отговорен.

По традиция денят в памет на жертвите на пътните произшествия се отбелязва всяка третата неделя на ноември. Днешният ден показва международните усилия за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Той има за цел да привлече вниманието на хората към емоционалните и икономическите последици, причинени от катастрофите по пътищата.

У нас всеки месец над 700 души претърпяват пътни злополуки, като 55 от тях умират на място или от усложнения скоро след това, показва справка на МВР.

По-рано днес в храм-паметника "Свети Александър Невски" беше отслужена панихида за жертвите на катастрофи. Веднага след мероприятието пред ВМА пък започна кръводарителска кампания, която ще продължи през цялата следваща седмица.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини