Германия на прага на транспортен хаос заради стачка на машинистите

Германия е заплашена от транспортен хаос в продължение на дни, след като синдиката на машинистите обяви стачка от сряда, съобщи агенция "Ройтерс". Разговорите между профсъюза и работодателите се провалиха в понеделник, а причината са разногласия за заплатите и за правомощия при договарянето. 

Стачката в продължение на четири дни е най-дългата в историята на железопътната компания "Дойче бан" и заплашва да провали церемониите по отбелязването на 25 години от падането на берлинската стена на 9 ноември. 

Очакват се сериозни проблеми в транспорта и тъй като германците разчитат изключително много на жп превозите, лидерът на синдиката на машинистите – Клаус Везелски – беше демонизиран от медиите, коментира "Ройтерс".

Профсъюзът GDL представлява 20 000 от 196-те хиляди служители в "Дойче бан" и обяви във вторник, че стачката ще засегне товарните превози от 15:00 часа местно време в сряда, а пътническите - от 02:00 часа местно време в четвъртък. Стачката ще продължи до 04:00 часа в понеделник, 10 ноември.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини