Партията на Обама загуби контрола над Сената

Републиканците спечелиха контрола над Сената за първи път от осем години, предаде "Асошиейтед прес", обобщавайки резултатите от проведените вчера междинни избори. Решаваща беше победата на техния претендент Том Тилис над досегашната сенаторка Кей Хейгън от Демократическата партия в Северна Каролина.

В момента демократите се радват на преднина от 10 места в Сената. Те обаче пострадаха от ниския рейтинг на президента Барак Обама и лошото представяне на икономиката, обобщава БНТ.

 Победата на Тилис даде на републиканците шестте допълнителни места, от които се нуждаят за мнозинство в сената, който встъпва в длъжност от януари. Преди това републиканците спечелиха места в Арканзас, Колорадо, Монтана, Южна Дакота и Западна Вирджиния.

Републиканката Джони Ърнст, 44-годишна, ветеран от войната в Ирак, отне още едно (седмо) сенаторско място от демократите, като спечели в Айова, и ще бъде първата жена, представляваща щата в Сената на САЩ.

Републиканската партия запазва контрола си върху Камарата на представителите. Прогнозите на медиите сочат, че те ще имат 242 места срещу 193 за демократите, според телевизия Ен Би Си. Преднината им ще бъде по-малка според Си Би Ес - 226 срещу 209 места.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини