25 години откак падна Берлинската стена (видео)

Един от най-известните символи на Студената война, Берлинската стена цели 28 години разделя германската столица. Уродлив символ на тоталитаризма или вдъхновение за творците да се противопоставят на мракобесието, Стената рухва на 9 ноември преди 25 години. Тя е разградена включително с участието на гражданите, веднага след като през 1989 година тогавашният министър-председателят на ГДР Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Източна Германия.

Песента "Another Brick in the Wall "на Pink Floid неведнъж се изпълнява, когато германците честват годишнина от падането на Стената. Всъщност стената е била построена от 45 хиляди бетонни блокове с размери 3,6 на 1,5 метра, а и не за нея конкретно е създадена песента.

Строили стената няколко години. Основната цел била опитите за бягство от комунистическия рай да бъдат тотално невъзможни в разделения град Берлин. Той по това време бил в територията на ГДР, Източна Германия, а отвъд стената живеели капиталисти. Малко над 3,60 м височина разделяла надеждно двата строя. Въпреки това над 5 хил. души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са - масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента. Но между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад загиват при опит да преминат Берлинската стена.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини