Русия се върна към зимното часово време

След тригодишна пауза Русия се върна към зимното часово време и стрелките на часовниците в повечето райони на страната бяха върнати с един час назад, съобщава ТАСС. С това влезе в сила дългоочакваната от много граждани поправка в закона за изчисляване на времето, която бе приета от руския парламент през
лятото на тази година.

Сега московското време влиза в третия часови пояс в националната скала UTC /SU/ +3, докато по-рано бе UTC /SU/ +4 часа. Сезонно връщане на стрелките на часовниците се забранява, а в страната се установяват 11 часови зони, които се простират от Камчатка в Тихия океан до анклава Калининград на границата с Евросъюза. Към най-голямата часова зона - московската, са включени новите субекти на Руската федерация Крим и Севастопол.

В пет региона часовниците няма да се местят. Това са Удмуртската и Самарската област, които влизат в новата трета часова зона, Кемеровска област (шеста зона), както и Камчатка и Чукоткския автономен окръг (в новата 11-а зона).

Зимното часово време бе отменено през есента на 2011 г. по инициатива на тогавашния президент Дмитрий Медведев. Страната премина към постоянно лятно часово време с аргумента, че смяната му нарушава биологичния ритъм на хората. Тогава повечето от руснаците възнегодуваха, тъй като се налагаше да стават един час по-рано в тъмните и студени зимни утрини.

Според проучване на общественото мнение една трета от руските граждани са доволни от преминаването към зимно часово време; друга една трета биха искали стрелките на часовника да се преместват два пъти в годината. Привържениците на постоянното лятно часово време са едва 19 процента - предимно младежи и жители на големите градове, с изключение на Москва и Санкт Петербург. Хората, които не искат да се преминава към зимно часово време, казват, че вече са свикнали да си лягат и стават по лятното.

Според 48 процента от запитаните във всички региони на Русия трябва да се въведе единна времева система, а 45 процента се обявяват за това всеки район да избере най-удобния за него вариант.

Източник: http://www.novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини