Морските пехотинци на САЩ приключиха мисията си в Афганистан

Последните морски пехотинци на САЩ в Афганистан, както и британските военни в мисията в азиатската държава официално приключиха действията си в неделя. Те опаковаха багажа си и предават голямата база Кемп Ледърнек на афганистанската армия, разказва "Ройтерс".

Националните флагове на САЩ и Великобритания бяха спуснати 13 години след свалянето на режима на талибаните и започването на най-продължителната война в историята на Съединените щати.

Точно кога последните части ще си тръгнат не се съобщава от съображения за тяхната сигурност. Кемп Ледърнек – най-голямата американска база, ще бъде предадена на афганистанците с края на бойната мисия на коалиционните сили в края на годината. В същото време на местните сили ще бъде предадена британската база Кемп Бастион"Ройтерс" описва, че обширната Кемп Ледърнек, в която на моменти е имало близо 40 000 души, днес е прашно и пусто място в провинция Хелманд. Последните официални данни са, че в него има около 4500 души. То все още се охранява строго, защото тук е едно от регионалните командвания.

След като 215-и корпус на афганистанската армия поеме обекта, в цялата провинция няма да е останал нито един чуждестранен военен. Тук се произвеждат около 80-90% от опиума, с който се финансират бунтовническите действия на талибаните.

Към 1 януари 2015 г. в Афганистан ще са останали около 12 500 чужденци от корпуса – предимно съветници и инструктори на афганистанската армия, разузнаването и силите за сигурност.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини