70 години от последния полет на Сент-Екзюпери

Цитати от "Малкия принц":

„Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.”

„Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.”

„Ти ставаш отговорен завинаги за това, което си опитомил.“

     "- Какво значи „да опитомиш“?
    - Ако ме опитомиш, ние ще изпитваме необходимост един от друг. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... ...в живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми напомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прекрасно! Житото, което е златисто, ще ми напомня за теб. И ще обичам шума на вятъра в житата.“
 

На 31 юли 1944 командир Антоан дьо Сент-Екзюпери излита на разузнавателна мисия от летището на Бордо (Горна Корсика) на борда на своя "Лайтнинг" P38, припомня Франс прес.

Писателят пилот никога не са завръща в базата. Мистериозното му изчезване е изяснено половин век по-късно с откриването на самолета му и признанията на германския пилот, който го е свалил.През 1996 гривна, върху която е изписано името му, попада в мрежите на рибар, излязъл с лодката си във водите край Марсилия.Две години по-късно марсилски археолог гмуркач, Люк Ванрел, открива останките на "Лайтнинг" F 5-B 223 в близост до остров Риу, намиращ се между Марсилия и Касис.

Отломките от машината са извадени на повърхността три години по-късно, сериен номер върху кабината прави възможно окончателното идентифициране на самолета.

Останки от германски "Месершмит", открити близо до него, насочват разследването към Германия. Последните разкрития са от 2008, когато пилотът, произвел изстрелите, излиза от сянката. "Може да спрете да търсите, аз свалих Сент-Екзюпери", признава пред Люк Ванрел Хорст Риперт, открит след дълго издирване."Не видях пилота, после научих, че е Сент-Екзюпери", разказал Риперт, днес вече покойник. Разстроен, той споделил, че дълго време се е надявал, че не той е свалил писателя, защото "на младини ние всички бяхме чели книгите му и ги обожавахме".

Сент-Екзюпери наистина бил много популярен сред германските пилоти. "Затова Германия предпочете да си замълчи", смята Франсоа Д`Аге, племенник на писателя. Остава неизяснен въпросът какво е правел Сент-Екс, отправил се на мисия в Савоя, над водите край Марсилия? Според Франсоа Д`Аге "той не е успял да осъществи мисията си заради лоши метеорологични условия и е решил да прелети над зоната на Тулон и Марсилия, за да осъществи наблюдения, които биха били от полза за десанта в Прованс през август.

Риперт веднага рапортува за попадението си. Съобщението е прихванато от американците, но информацията не е предадена на французите, заради проблеми с езика, обяснява Люк Ванрел. Отломките на самолета на автора на "Малкият принц" и "Боен пилот" са предоставени през 2004 на Музея на авиацията в Бурже.

На днешния ден в Касис ще бъде отдадена почит с участието на"Патрул дьо Франс" на "великия писател и пилот, загинал за родината си", който "70 години след гибелта си продължава да предлага отпратки и теми за размисъл по въпросите, стоящи пред съвременния свят", по думите на кмета на града Даниел Милон.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини