Фестивалът 180˚ преобръща представите

Организаторите на "Концерти на възглавници" и фестивала SM&RT, който  преди няколко години разпръсна 11 артистично преобразени пиана из София - "Модо", се канят да преобърнат представите за класическа музика с ново събитие.  Фестивалът 180˚, който ще се проведе от 7 до 9 август на няколко нетрадиционни места из София, ще оплете мултимидийна мрежа от тематични връзки между различни камерни произведения – от барокови до съвременни – за да улови интереса на деца, възрастни и подрастващи.


В това начинание 180˚ ще впрегне помощта на "Майка  ми гъската"– импресионистичната сюита за четири ръце от Равел, две произведения на Христо Йоцов и Самюел Куотърмейн Смит, написани специално за фестивала, творби на композитори като Джон Адамс и Астор Пиацола, както и международен екип от млади музиканти, танцьори, актьори и визуални артисти. Всичко това - срещу вход "по желание".



"Майка  ми гъската" (Ma mère l`oye,1910 г.) е написана от Равел специално за деца. Произведението, чиито различни части разказват историите на приказни герои, олицетворени от музикални звуци, стои в основата на първото представление на 7 август от 19.30 в залата на методистката църква "Др. Лонг" в София (ул. "Г. С. Раковски" 86).
"Контрасти" от Бела Барток, "Фантазии" от Хенри Пърсел и "Серенада" от Ернст фон Дохнани, както и неизпълняваните досега в България "Матюматикс" от Хайнц Холигер и "Нигун" от Фелипе Херсон още ще изпълнят залата с вълшебни картини и емоции, за които ще допринесат и актьорът Камен Марин и светлинните декори на Николай Табаков. Ваша лампа може да попадне в сценографията благодарение на работилницата на Николай Табаков по-рано в същия ден - информация за записване в нея може да бъде намерена тук.

На следващия ден от 19.30 в "Склада" младият международен екип от музиканти, танцьори, визуални артисти, актьори и композитори  на 180˚ (които са свързани с оркестри и трупи като балета "Вупертал" на Пина Бауш, Младежкия оркестър на Европейския съюз, Лондонския симфоничен оркестър и други) ще направят пътешествие през различни епохи и жанрове с музика, вдъхновена от танц.

Специално за представлението Dance! композиторите Христо Йоцов и Самюъл Куотърмейн Смит са написали две нови произведения, а в програмата още са "Танго етюди" от Астор Пиацола, "Мадригали" от Бохуслав Мартину и "Рондо" от Луиджи Бокерини. Ще чуете и нестандартно изпълнение на ре минорната сюита за виолончело от Йохан Себастиан Бах.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини