Обама и Оланд: Може да вземем и други мерки срещу Русия

Барак Обама и Франсоа Оланд решиха, че Европа би трябвало да предприеме по-нататъшни мерки срещу Русия.
Президентите на САЩ и Франция решиха, че до по-нататъшните мерки ще се стигне, ако Москва не предприеме веднага стъпки за намаляване на напрежението в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на Белия дом.

Обама и Оланд, които разговаряха по телефона, се съгласиха че Русия би трябвало да спре да извършва "дестабилизиращи действия" като допускане и улесняване на транзита на оръжия и бойци през границата и да прекрати струпването на войски по границата с Украйна, както и подкрепата си за сепаратистите, заяви Белият дом, цитиран и от БТА.

Двамата лидери призоваха за скорошно провеждане на преговори между украинските власти и сепаратистите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, посочи ИТАР-ТАСС като се позова на изявление на Елисейския дворец.

"Призоваваме Владимир Путин да окаже влияние върху проруските движения в Украйна, така че да започне диалог между украинските власти и сепаратистите", се казва в изявлението, разпространено след разговора между Обама и Оланд.

План за спецоперация в Луганск и Донецк

Президентът на Украйна Петро Порошенко одобри план за специална операция в Донецк и Луганск, заяви заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Михайло Ковал.

Планът "предвижда всички етапи за освобождаване на нашите земи от тези хора, които дестабилизират обстановката там".
Ковал обясни, че с възобновяването на активната фаза на силовата операция в Източна Украйна "фактически цялата граница (с Русия) е била затворена за възможно внасяне на тежко въоръжение на територията на Украйна".
"Даже в Луганска област. Ситуацията е такава, че цялата граница се контролира от въоръжените сили и граничарите", каза Ковал.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини