От Русия: България е между чука и наковалнята за Южен поток

България е между “чука и наковалнята“. По този начин руската преса отрази посещението на външния министър Сергей Лавров в България.

В самия разгар на правителствената криза в България руският външен министър Сергей Лавров кацна в София. Официалната цел на визитата беше участието в тържествата по случай 135-та годишнина от установяването на руско-българските дипломатически отношения. Но беше очевидно, че Лавров със своите български колеги е говорил основно не за миналото, а за бъдещето, пише "Руская газета".

"Вашето посещение е знаково", заяви българският президент Росен Плевнелиев, посрещайки Лавров. И това явно не бе само дипломатически реверанс към руския министър. Докато Лавров говореше с Плевнелиев, от прозорците се дочуваха крясъци "Оставка!".
Пред вратите на президентството се беше събрала тълпа, която искаше политически жертви. Няма съмнение, че противниците на "Южен поток" се целят в ахилесовата пета на проекта – България, преразказва за посещението на Лавров руският вестник.

Според него на Балканите за пореден път забушуваха страсти, след като "Южен поток" се доближи до стадия за започване на строителство. От Черно море руската тръба трябваше да излезе в района на българското пристанище Варна. Тук европейските и отвъдокеански русофоби пуснаха в бой тежката артилерия.
На бедната в пряк и преносен смисъл България безцеремонно започна да оказва натиск Вашингтон, пише в руската преса.

На 8 юни българският министър-председател Пламен Орешарски обяви своето решение за спиране на работите по "Южен поток" след среща с американски конгресмени. Един от тях беше републиканецът Джон Маккейн, който беше заявил, че в "Южен поток" "трябва да има по-малко руско участие". А говорителят на Европейската комисия Антоан Колумбани обяви, че ЕК е поискала от България да прекрати реализацията на проекта "Южен поток", докато бъдат уточнени отношенията с ЕС в рамките на предупреждението за нарушаването на съюзното законодателство в случай на строителството на този газопровод.

"Знаем, че Европейската комисия има своето виждане относно строителството и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на Третия енергиен пакет на ЕС", заяви Лавров.

Той добави, че очаква ЕК да приложи спрямо "Южен поток" същите принципи за екстериториалност, с които се ползва и Трансадриатическият газопровод. И припомни, че ЕК вече е правил изключение що се отнася до достъпа на трета страна, включително и по отношение на нивата на тарифите.

"Бяха направени изключения и за морския участък на Трансадриатическия газопровод, също така и за три-четири други участъка на газопроводи, които съществуват в допълнение към него", отбеляза руският министър. Това е била направено въз основа на извода на ЕК, че "тези газопроводи напълно могат да бъдат разглеждани извън рамките на действащото законодателство на ЕС".

"Няма съмнение, че България е заинтересувана от руския газ. В създалата се ситуация тя се оказа между чука и наковалнята, защото страната е изключително заинтересована от изграждането на "Южен поток", пише "Независимая газета". Според вестника върху нея се оказва силен натиск от американците и европейците. По тази причина на нея й се налага да избира", заяви директорът на Института по национална енергетика Сергей Правосудов.
Той отбеляза, че ЕС няма право да забрани на България да осъществява подписаните от страната договори.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини