Нов старт на сагата с депото за отпадъците на Кърджали

Нова процедура за обществена поръчка се открива в община Кърджали за изграждането на Регионалния център за управление на отпадъците, срокът за поддаване на фирмените документи изтича на 17 юли т.г., предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Строителството бе започнато преди 6 г. и на 17 юли 2012 г. сметището трябваше да е напълно завършено, но това не се случи. В средата на май т.г. кметът Хасан Азис и зам.-министърът на МОСВ подписаха споразумение за изпълнението на проекта, което даде нова надежда за довършването на депото край село Вишеград след неколкократното замразяване на обекта. Временното сметище е критично препълнено, планини от боклуци са се запалили вчера по данни от полицията в Кърджали. След обилните дъждове камионите не могат да влязат в калта, отпадъците се стоварват почти до входа и са на път да стигнат до бариерата, алармираха работници. Собственици на имоти в съседство заплашват общината със съд, защото боклукът засипва имотите им.
Фирмата, която спечели обществената поръчка, ще трябва да извърши строително-монтажните работи, проектирането, авторския надзор, геодезическото заснемане на целия строеж, за да получи удостоверението от службата по кадастъра и обектът най-после да бъде пуснат в експлоатация, заяви зам.-кметът по строителството Мухарем Мухарем. Депото ще обслужва 8 общини – 7-те в Кърджалийска област и хасковската Ивайловград. Отреденият терен е на 5 километра от областния град и е непосредствено до съществуващото сметище. В регионалното депо в инсталация за сортиране, компостиране и депониране ще се третират неопасни отпадъци, но ще се съхраняват временно и опасни такива.
Заради забавеното изграждане на модерните сметища ЕК наложи солидни санкции на България, само лептата на община Кърджали е около 500 000 лева годишно, които постъпват в републиканския бюджет, което дължим на управлението на ГЕРБ, припомни кметът Хасан Азис. В началото на тази година областният управител Бисер Николов настоя правителството да осигури 30 млн.лева, необходими за изграждането на първия етап от депото. От тази сума 24 млн.лева ще бъдат предназначени за доизграждането, а останалите средства – за инсталацията за рециклирането на отпадъците.
През 2008 г. проектът стартира с финансиране от програма ИСПА в размер на 14,5 млн. евро, но МОСВ от предишния мандат на ГЕРБ отказа задължителното съфинансиране в размер на 25% с обяснението, че пари няма. Така бе наложено намаляване на стойността и орязване на мегапроекта. Тогава МОСВ планира да извади от проекта инсталацията за сортиране и компостиране на отпадъците. Без нея първата клетка ще се запълни за 2, вместо за 5 години и ще се наложи изграждане на нова, а животът на регионалното депо от 35 г. ще се свие наполовина, опасяваха се от кметската управа. Седемте Кърджалийски общини, които направиха сдружението „За чисти Родопи” настояваха проектът за депото да не се оптимизира, а да запази всички предвидени съоръжения, за да се гарантира устойчивото му функциониране. Заради натиска от София, неяснотите и споровете около мащаба на проекта Кърджали безвъзвратно изгуби финансирането по ИСПА, а фирмите-подизпълнители още през 2011 г. изтеглиха техниката си от строителната площадка, тъй като италианският консорциум „Униеко, Сиконко, Униленд” не им заплащаше.
През декември 2009 г. строителните работи по депото бяха прекратени заради спряното от ЕК финансиране, година по-късно бе взето решението за орязването на проекта. През 2011 г. ЕК възстанови финансирането и удължи срока до края на годината, но тъй като препроектирането не бе извършено, парите от ИСПА отново бяха изгубени.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини