Взривен е хотел ”Карлтън” в Алепо (видео)

Сирийските бунтовници взривиха известния хотел "Карлтън" в Алепо - атентат, при който бяха убити най-малко 14 души, съобщиха световните агенции. 

Жертвите са войници и бойци от подкрепящите режима милиции, които са се настанили в сградата от началото на конфликта в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Историческия хотел "Карлтън" се намира в Стария град на Алепо. Той е бил взривен с голямо количество експлозиви, разположени в тунел, прокопан под сградата.

Сирийската държавна телевизия съобщава, че хотелът е бил напълно разрушен. Унищожени са и околните исторически сгради.

Видеоклип, разпространен от Ислямския фронт, основната бунтовническа коалиция, поела отговорността за атентата, показва огромна гъба с цвят на охра, издигнала се край известната цитадела на Алепо.

Хотел "Карлтън", разположен срещу входа към цитаделата, беше едно от най-луксозните заведения в бившата икономическа столица на Сирия, докато тя не беше опустошена от боевете. Той имаше историческа част - някогашна болница от 19-и век - към която е било достроено модерно крило, с общо 90 стаи.

Старата част на Алепо, подобно на целия град, е разделена между бунтовниците и лоялните на режима сили. Цитаделата, която датира от 13-и век, се намира в частта, контролирана от правителствените сили на юг от разделителната линия. В опитите си да доближат силите на президента Башар ал Асад, бунтовниците използват и експлозиви, взривявайки сгради.

Гражданската война в Сирия достигна Алепо, втория по големина град в страната, през лятото на 2012 г., след офанзива на бунтовниците, които се опитват да свалят режима на Асад.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини