Източна Украйна не се отказа от референдума

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че няма да отложат насрочения за неделя референдум за независимост. 

Вчера руският президент Владимир Путин призова за отлагане на референдума. Проруските активисти в Източна Украйна казаха, че обмислят предложението.

Лидерът на т.нар. Народен съвет на "Донецката народна република" Денис  Пушилин заяви, че всички са гласували единодушно на 11 май да има всенародно  гласуване.

Същото решение са взели и представители на "Луганската народна република".

"Предложението за отлагане на референдума дойде от човек, който е истински загрижен за хората в Югоизточна Украйна. Ние обаче сме рупорът на народа. Народът е настроен за референдум. Ако бяхме гласували против, референдумът пак щеше да има. Гражданската война вече е започнала. Референдумът може да й сложи край и да даде начало на политически процес", коментира Денис  Пушилин.По-рано стана ясно, че подготовката за референдума в Луганска област "не е престанала и за минута".Представителят на местния пресцентър Василий Никитин заяви, че бюлетините вече са откарани до избирателните участъци. Предварителните резултати ще бъдат обявени в понеделник, 12 май.

Над 1 млн. бюлетини за референдума за статута на самопровъзгласената Донецка народна република са били унищожени тази нощ, съобщи местната милиция. По данни на очевидци нападенията били извършени от радикали от екстремистката организация "Десен сектор".

Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, заяви, че украинците трябва свободно и спокойно да определят своето бъдеще. По думите й референдумите не трябва да има, защото ЕС е за запазването на териториалната цялост на Украйна, а те ще влошат обстановката.

"Наказателната операция в Източна Украйна продължава, независимо какви решения ще вземат привържениците на федерализацията,  включително за референдума", коментира по-рано секретарят на украинския Съвет за сигурност и отбрана Андрий Парубий.

Украинското правителство е готово да разговаря с партии и регионални  представители в източните региони за начини за уреждане на кризата в  Украйна, но не и с "терористи", посочи пък украинското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Владимир Путин призова за преговори между новите прозападни лидери на Украйна и сепаратистите на изток - ход.
Временният премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви, че киевските власти са започнали "широк национален диалог" за новата конституция; основните промени целят мащабна децентрализация на властта. Той обеща да упълномощи общинските съвети да обявяват "руския и други езици" за официални.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини