Русия изстреля пробно балистични ракети под надзора на Путин

Топол М

Руски стратегически подводници са извършили две изстрелвания на балистични ракети при военни учения под надзора на Владимир Путин.

Учението е било планирано през ноември миналата година.

Ракетите са изстреляни от подводници "Тула" от Северния флот и "Подолск" от Тихоокеанския от Баренцово и Охотско море, предадоха ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. АФП уточнява, че е изстреляна междуконтинентална ракета „Топол”.

В ученията са участвали военни части на цялата територия на Русия, включително ядрените сили.

Проведена е била симулация на масиран ядрен ответен удар в отговор на вражеска атака, заяви руският президент от Министерството на отбраната, където наблюдава учението.

Ройтерс коментира, че това е необичайно рязко изявление, което отразява повишаването на напрежението със Запада поради Украйна.

Представител на руското Министерство на отбраната обясни, че ракетите са били изстреляни от подводниците, без да излизат на повърхността. По думите му бойните глави достигнали "предназначените полигони в съответния срок".

По време на тренировката имало забавяне на изпълнение на задачи от новата установка ТОС-1 „Буратино“, съобщи РИА Новости.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви по-късно, че стратегическите ядрени сили на Русия по суша, море и въздух са в непрекъснато състояние на бойна готовност, предаде АФП.

„Ядрената ни триада е в постоянна бойна готовност, модернизираме съвременните си ракетни системи с все по-напреднали технологии”, заяви Шойгу в рапорт пред президента.

По-рано днес руският зам.-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че украинските въоръжени сили са дислоцирали 15-хилядна групировка в пограничните райони с Русия. Той добави, че същевременно с това има разрастване на натовска групировка войски в Източна Европа, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Призоваваме официалните представители на НАТО и Пентагона да се откажат от циничното вкарване в заблуждение на световната общественост относно действителното положение на нещата по руско-украинската граница", заяви зам.-министърът.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е оттеглила въоръжените си сили от границата с Украйна.

"Не виждаме никакви признаци руските войски да са изтеглени от украинската граница", коментира генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Руското външно министерство обаче заяви, че той има проблеми със зрението, предаде ИТАР-ТАСС.

 "На слепите препоръчваме да се запознаят с изявлението на руския  президент от 7 май", призова външното министерство в Туитър.

ЕС очаква изявленията за оттеглянето на руските войски да бъдат последвани от действия

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини