Война в бранша: месари пускали слуховете за хормони в пилешкото

 

Слуховете, че птиците на пазара в Европа и у нас са натъпкани с хормони, са пълна глупост. Някой е платил, за да се създаде тази масова психоза“, коментира една от най-парещите теми през последните дни собственикът на „ Волекс“ Пламен Челебиев.

Макар че фирмата му се занимава с отглеждането на патета, Челебиев твърди, че технологичния процес е същият като при пилетата. Производствения цикъл на групата Волекс е "затворен", което означава, че започва от излюпването на яйцето до крайния продукт. Излюпването, отглеждането и угояването на патките фирмата извършва в завода си край Хасково, който се намира на част от площите на някогашния държавен птицекомбинат.

Птиците се хранят и отглеждат по строги правила, съобразени с международните и световни контролни системи за храните“, категоричен бе Челебиев. Той обясни, че според технологията за отглеждането фуражите са разделени на три групи, съобразно възрастта на птиците.

Храним патиците с фуражни смески, които са изключително на растителни основи и без никакви вредни добавки“, добави Челебиев. Той обясни, че базата на фирмата край Хасково има дори собствен фуражен завод, а зърното се купува от български производители. Контролът в отделните звена на фирмата също е много висок. За да не се пренасят болести, дори на служители от кланицата на фирмата край пловдивското село Милево им е забранено да влизат в производствената база край Хасково.

Фирмата на Челебиев е ориентирана 90 % експортно. „Факт е, че България е в топ 3 на износителите на патешки дроб в света след Франция и Унгария. Всичко това е показателно за качеството на българските птици“, категоричен е шефът на Волекс.

Според него създадената психоза за некачествени пилета, които се предлагат на пазара, е по-скоро началото на браншова война в сферата на месопроизводството и стъпва на простата логика: след като пилетата са лоши, яжте свинско или телешко!

 

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини