ЕС ще се бори с вредни за човешките хормони химикали

Потенциално вредните химикали, които могат да повлияят на нормалното функциониране на човешките хормони, са известни като ендокринни нарушители (ЕР). Тези предимно химически вещества могат да предизвикат редица здравословни проблеми.

С тях вече се заемат и страните-членки от ЕС, които одобриха списък на критериите на Европейската комисия, които да помогнат за идентифициране на ендокринните разрушители в продуктите, използвани в селското стопанство.Ендокринните тъкани на тялото - като надбъбречните, хипофизните щитовидните жлези и други- произвеждат хормони, които се секретират в кръвта, за да контролират и координират редица жизнено важни функции на тялото. Тези хормони помагат да се регулират нивата на енергия, възпроизводството, растежа, развитието, както и нашата реакция на стрес и нараняване.

Какво представляват ендокринните разрушители?

Терминът „ендокринен разрушител“ (ЕД) идва от изследване от 1992 г. на американския епидемиолог Тео Колборн за въздействието на химическите продукти върху хормоните. Според Световната здравна организация, ендокринният нарушител е вещество (или смес от вещества), което нарушава функциите на хормоналната система и следователно е вредно за човешкото здраве и репродукцията, дори при много слаби нива на експозиция.

Как работят ЕД?

От изследванията върху животни, изследователите са научили, че ендокринните нарушители могат да имитират естествено срещащи се хормони - като женския естроген и мъжкия андроген. Те се свързват с рецептор в човешка клетка и блокират свързването на естествения хормон с него. Това причинява редица неизправности в тялото. Разрушителите могат също така да повлияят на начина, по който естествените хормони и техните рецептори се освобождават и контролират, например, променяйки метаболизма на черния дроб.

Къде са открити ЕД?

Навсякъде. Хората са изложени на химикали, разрушаващи хормоните, чрез ежедневни продукти, включително храни и напитки, лекарства, пестициди, козметика, пластмаси, перилни препарати и играчки. Те дори могат да бъдат намерени във въздуха и праха и имат способността да навлязат в телата ни през кожата. Тези химикали могат да се прехвърлят от майка на дете чрез плацентата или кърмата.

Има хиляди химикали, които могат , самостоятелно или в комбинация с други, да нарушат нашите хормонални и имунни системи. Какви са въздействията? Заподозрените съединения са свързани с променена репродуктивна функция при мъже и жени, повишена честота на рак на гърдата, нарушение на нервната и имунната система, необичаен растеж и забавено развитие при децата. Капацитетът за разрушаване на ендокринната система на някои химикали - пестицидни DDT, диоксини и токсични съединения, наречени PCBs- са добре известни, но за хиляди други въздействията все още не са доказани. Докато много молекули са били тествани поотделно за безопасност, малко проучвания са изследвали как те взаимодействат с другите.

Конкретни примери Бисфенол А (BPA) се използва в големи количества за производство на поликарбонатни плоскости и епоксидни смоли. Американската национална токсикологична програма (NTP) изрази "известна загриженост" за въздействията при настоящите нива на експозиция върху мозъка, поведението и простатата.

Ди(2-етилхексил)-фталат (DEHP) е масово произвеждано химично вещество, широко използвано в опаковките на хранителни продукти, някои детски продукти и медицински изделия от PVC. Това може да представлява риск за човешкото развитие, особено при най-малките.

Източници: Национален институт на САЩ по екологични здравни науки, Световна здравна организация. /АФП

Източник: nationalgeographic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини