Хванаха лекари с 4 договора по каса

Държавата да плаща по-висока вноска за деца, предлагат касата и медиците

Едни от най-добрите лекари в България се оказаха с по 4 договора по здравна каса в нарушение на правилата. Проверката е била извършена в началото на годината от фонда. По закон един лекар има право на два договора по здравна каса. Тези доктори обаче са сключили четири. Веднага ще развалим излишните контракти, като всеки един от тях ще трябва да си избере две места, на които да остане, каза д-р Гинчо Генев, зам.-управител на здравната каса. Той не можа да каже точно колко са лекарите у нас, които работят на повече от два договора, тъй като резултатите се обобщават в момента. Сред нарушителите обаче били най-добрите ни специалисти. Тези медици сключили договори в различни области в страната. Експертите на касата не са хващали нарушението досега, тъй като тази информация от регионалните звена не се обобщава автоматично на едно място. Тази година обаче експертите на НЗОК направили проверка на ръка на документите и така установили гафа.

Инспекцията беше част от намеренията на касата да затегне контрола над изтичането на средства. Причината за това е крайно ограниченият бюджет на фона на реалните потребности на болниците и пациентите. Както вече "Стандарт" писа, в резерва на касата за тази година остават по-малко от 140 млн. лева. Те обаче не могат да покрият очакваните харчове на клиниките. По предварителни сметки на НЗОК и Българския лекарски съюз дефицитът тази година ще бъде между 150 и 200 млн. лв. За да се набавят тези средства, от касата и съсловната организация на медиците предлагат две мерки. Едната възможност е актуализация на бюджета в средата на годината с очаквания недостиг. Не е ясно обаче дали това ще може да стане заради закона за публичните финанси, който не позволява на касата да надвишава бюджета си. Другата възможност е от средата на годината вноската за децата, която плаща държавата, да се увеличи от 4 на 8%. Така само за 6 месеца във фонда ще влязат още 160 млн. лв., с които ще може да се върже бюджетът, каза шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов. Съсловната организация и касата настояват да се ограничат и разходите за лекарства. Едната мярка за това е финансирането на редките заболявания да се отдели във фонд и да се поеме от държавата, обясни д-р Генев. Причината е, че те са много скъпи и заради това касата не може да реимбурсира лекарствата за социалнозначими заболявания като високото кръвно и остеопорозата. Средно месечно сега тя дава 5,67 лева за лекарства за хипертоник и 67 000 лева за човек с мукополизахаридоза.

Освен това от БЛС искат да се въведат и т. нар. споразумения за контрол на разходите за лекарства между фирмите и касата.

Свалят изискванията за болница

Нова ревизия чака медицинските стандарти, които определят изискванията, на които трябва да отговарят клиниките за всяка дейност. В момента те са много завишени и смятаме да предложим да се снижат и да се стандартизират, каза зам.-управителят на касата д-р Гинчо Генев. Основният критерий, който той смята, че трябва да се преразгледа, е броят лекари, които трябва да има всяко отделение, за да получи право да извършва определени операции или лечение. Няма никакъв смисъл да се искат по 4 хирурзи, за да се прави диабетно стъпало във второ ниво болница, даде пример той. Според него е достатъчно да има двама специалисти с нужната квалификация.

Лекарите ни бягат най-много в Германия

Германия се оказва най-предпочитаната дестинация за имигриране на лекарите ни. Това показват последните данни на БЛС. През 2013 г. 408 медици са си извадили удостоверения за работа в чужбина. 41% от тях са заявили, че искат да заминат за Германия, каза зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Втората дестинация, към която се насочват, е Англия (26%), а третата - Франция (5%). Тази тенденция е валидна от 2012 г. Преди това най-желана за работа е била Англия. Едва 1% от всички наши лекари пък заминават за САЩ. Най-търсените наши специалисти в чужбина са хирурзи, анестезиолози, гинеколози, а отскоро и офталмолози, психиатри и специалисти по образна диагностика.

Ако не се вземат мерки и миграцията продължи с такова темпо, страната ни скоро ще остане без лекари. Причината е, че медиците, които са у нас, вече са много възрастни. Средно те са на 53 г. Едва 1/3 от тях са под 45 години. Основните мотиви, заради които лекарите напускат страната ни, са ниското заплащане, липсата на възможности за специализация и за реализация. За съжаление от лекарския съюз заявиха, че не виждат действия на държавата в посока да се задържат медиците у нас.

Болестта на хладилника тръшна 9 във Варна

Рядко срещаната йерсиниоза, известна още като "болестта на хладилника", е повалила рекорден брой пациенти край морето. Деветима са регистрирани само за последната седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. За сравнение за четири години от 2007 до 2011 г. заболелите са 35 за цялата страна по данни от доклад на Агенцията за безопасност на храните. Инкубационният период при йерсиниозата трае до 10 дни. Симптомите са висока температура, втрисане, болки в ставите, болки в гърлото, диария. Ако не се вземат мерки навреме, влошеното състояние може да доведе до апендицит или до артрит.

Инфекцията е получила името "болестта на хладилника", защото се причинява от неизмити плодове и зеленчуци, в които виреят черни бактерии и се размножават най-много във влажната среда и при ниската температура в хладилника. Те лесно се прехвърлят върху останалите продукти - месо и мляко. При термична обработка бактериите умират. Лекарите съветват в хладилника да се съхраняват само добре измити плодове и зеленчуци, месото да се държи във фолио, както и останалите продукти.

През изминалата седмица епидемиолозите във Варна отчитат повишена заболяемост от чревни инфекции в сравнение с предходните седем дни.

Грипът уби и здравен шеф

Усложнение след грип погуби и здравен шеф. В нощта срещу събота внезапно е починал Християн Димитров Грива, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи за "Фокус" колегата му доц. д-р Никола Василев, началник на Клиника по обща и гинекологична онкология във Военномедицинска академия (ВМА).

Християн Грива е роден през септември 1949 година и е бивш зам.-министър на здравеопазването в кабинетите на Филип Димитров и Ренета Инджова. Той е бил и национален консултант по здравен мениджмънт, заяви колегата му. "Причината за смъртта му вероятно е грип, защото аз съвсем скоро общувах с него, а от общи познати разбрах, че се е разболял от грип. Преди една седмица състоянието му беше нормално", каза Василев

Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини