ГЕРБ и ДПС освободиха шефа на здравната каса въпреки оттеглената оставка

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, номиниран от „Продължаваме промяната-Демократична България“, въпреки че той оттегли оставката си, депозирана през декември.


Тя беше включена като извънредна първа точка в дневния ред с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Решението беше взето със 116 гласа „за“ (ГЕРБ, ДПС и БСП) и 56 „против“ от „Продължаваме промяната - Демократична България“, без въздържали се, но „Възраждане“ и „Има такъв народ“ не участваха в гласуването.


По-рано депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов обяви, че Михайлов е оттеглил оставката си малко преди да бъде гласувана в парламента. И попита: „Кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката? Кой му се обади по телефона? Оставката е личен акт и не се депозира от депутат в Народното събрание, а лично от управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)", коментира Ангелов.

 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Кирил Петков уточни, че Михайлов я е оттеглил преди започване на заседанието. Петков посочи, че шефът на касата присъства на заседанието, но председателят на Народното събрание Росен Желязков не му дал думата да обясни мотивите си.
Междувременно колегата му Васил Пандов обяви, че подуправителят на касата Момчил Мавров (подкрепен от ГЕРБ) още вчера е оттеглил оставката си.


„След като подуправителят вчера е оттеглил неговата, очевидно, това, което се случва, е един план. По същия начин може да поставим въпроса свободно ли е оттеглил оставката си той (бел.ред. - Мавров) вчера“, коментира Пандов.


От „Продължаваме промяната - Демократична България“ поискаха и тя да бъде гласувана, тъй като Мавров я депозира през декември заедно с Михайлов. Тази точка обаче така и не беше вкарана в дневния ред. Депутатът Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ коментира, че ГЕРБ цели да остави номинирания от тях подуправител и така той да оглави касата.


Оттеглянето на оставката е мой личен акт и тя е главно поради това, че условията, поради които я подадох, не бяха спазени.
Станимир Михайлов, освободеният управител на НЗОК

 

Освободеният шеф на касата отговори на Костадин Ангелов, който от трибуната се усъмни в истинността на подписа, с който Михайлов е оттеглил оставката си: „Категорично е мой“.


Той обяви, че е изненадан от това, че е бил допуснат до залата, но не му е позволено да говори.


„Така ни приканиха"


„Подадохме я, както помните, защото така ни приканиха, за да бъде изработена нова процедура, по която да бъдат избрани управител и подуправител. Приканиха ни политическите партии и ние се съгласихме“, коментира освободеният шеф на касата.


В началото на декември съпредседателят на „Продължаваме промяната - Демократична България“ Христо Иванов посочи, че в израз на разбирателство Станимир Михайлов и Момчил Мавров ще подадат оставки. А нови управител и подуправител ще бъдат избирани по регламента, около който ще се обединят ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС.

Михайлов беше лансиран от „Продължаваме промяната - Демократична България“ за управител на здравната каса през юли, след като коалицията не одобри претендента на ГЕРБ за поста Иванка Динева и тя се оттегли. Впоследствие ѝ се намери място като изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН). А само преди седмица служебният кабинет на Димитър Главчев я назначи в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


Мавров пък беше назначен през ноември след ожесточени спорове в пленарната зала както между управляващи и опозиция, така и между партньорите от управляващото мнозинство. Той беше подкрепен от 103-ма депутати - от ГЕРБ и ДПС, а други 83-ма гласуваха „против“ („Продължаваме промяната - Демократична България“ и БСП). От „Възраждане“ против тогава се обявиха само четирима депутати, а от „Има такъв народ“ нито един, което и позволи избора му.

„Дойдох като експерт и си тръгвам като такъв, не съм член на никоя партия. Не се чувствам жертва“, посочи сега Михайлов.


Конституционният съд ще бъде сезиран

„Продължаваме промяната-Демократична България“ ще сезира Конституционния съд възможно ли е Народното събрание да освободи някого, който не иска да бъде освободен, без никакви други мотиви“. Това заяви Васил Пандов след изказването на Михайлов.

Той попита какво налага това бързо разчистване на ръководството на НЗОК и поемането ѝ еднолично от подуправителя, излъчен от ГЕРБ. „Законът за здравното осигуряване беше изменен, така че управителят и подуправителят да имат взаимен баланс на правомощията, тоест взаимен контрол. Този контрол не удовлетворява колегите от ГЕРБ и ДПС“, коментира Пандов.

По-рано по време на дебата в зала Георги Свиленски от групата на БСП, които също гласуваха „за“ освобождаването на Михайлов, попита защо 9 месеца оставките и на двамата не бяха вкарани в дневния ред на парламента. „Защо в последните дни на парламента започва едно оттегляне на оставки. Г-н Ангелов попита кой принуди Станимир Михайлов да си оттегли оставката. Аз задавам друг въпрос: Кой принуди управителя и подуправителя да си подадат оставката?".

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини