Пловдив на косъм от меле, 1000 фенове окупираха съда. Преглед на печата

24 часа: Пловдив на косъм от меле, 1000 фенове окупираха съда

Блокирани булеварди, развети знамена "Свобода или смърт", факли, димки, оглушителни скандирания и стълкновения между фенове и полицаи - така изглеждаше днес Пловдив. Градът се размина на косъм от меле.

Над 1000 привърженици на 11 футболни  отбора от страната окупираха съдебната палата. Там за втори път се гледа делото за 4 знакови имота, за които претендира мюсюлманското вероизповедание. Невиждано стълпотворение от жандармерия, специални сили и полиция охраняваше реда.

24 часа: Кръчми и на 100 м от морето, намаляват безплатната сянка

Заведения и обекти за увеселителни дейности да могат да се поставят на 100 от морския бряг. Това решиха депутатите, като гласуваха на първо четене промени в закона за Черноморското крайбрежие, предложени от депутати от БСП.

Преместваемите обекти трябва да са извън плажа да не надвишават показателите за застрояване според подробния устройствен план. Най-високата им част трябва да е до 3,6 м.

С приетите промени безплатната зона на плажа се намалява - става между 30 и 50% площта при поне 50 на сто в момента. Конкретният размер ще се определя в зависимост от особеностите на отделните плажове.

 

Труд: Хаос с данък "кола"

Собствениците на около 750 000 превозни средства в София ще трябва да доказват в общината с какъв евростандарт са двигателите им, ако искат да ползват по-висока отстъпка от налога.

КАТ имал данни за моторите само на 16% от всички над 900 000 превозни средства в столицата. За останалите ще се прави проверка.

Ако в големия талон на автомобила е стандартът на двигателя, собственикът му ще трябва само да го покаже в общината. Все още обаче не е ясно как останалите шофьори ще удостоверят екологичността на моторите.

Столичната община, а и останалите кметства чакат указания от Министерството на финансите как да преодолеят хаоса.

Труд: Изнесоха с полиция личните вещи на Денис Ершов от VIP-апартамент в Поморие

Комисия от служители на Община Поморие, изпратени със заповед на кмета Иван Алексиев, придружена за съдействие от униформени полицаи на РУП-Поморие и в присъствието на свидетели днес е направила опис на личните вещи на литовския бизнесмен Денис Ершов в наетия от него апартамент в Гранд Хотел Поморие, съобщи flagman.bg.

Описано е и състоянието на имуществото в апартамента. Направени са фотоалбуми - на личните вещи на неизрядния наемател и на състоянието на имуществото на стаите и санитарните възли.  След това вещите на този гост на хотела са поставени в кашони и изнесени от луксозния апартамент, намиращ се във вип-зоната на седмия панорамен етаж на хотела.

 

Стандарт: Фантом прибира милиони от туризма

Фирма фантом ще прибере над 2 милиона лева за рекламата на България като туристическа дестинация. Подаръка направи зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Непознатата компания "Д-р Бранд", която за миналата година е имала трудов договор само с един служител, няма дори сайт.

Тя се управлява от поредния младок и само за месец се готви да вземе милионите, като пусне предавания и реклами по телевизиите, които да убедят българите да почиват в родните курорти. За да спечели очевидно правилната фирма, бяха отстранени най-големите компании в рекламния бранш. "Това е поредният скандален конкурс в туризма, но най-страшното е, че с него се рискува националната реклама на страната ни", реагираха гневно туроператори и хотелиери. Именно чиновникът, който оглавява туризма, без да има опит в него, е избрал и също толкова неопитна фирма, допълниха те. Дори според самия Ботев ситуацията "не е нормална, но това законът не го санкционира".

Стандарт: 500 браниха с гърмежи имоти от мюфтийство

Между 500 и 600 футболни фенове създадоха почти военно положение в Пловдив. Причината бе делото, което започна вчера в Районния съд по исковете на Главно мюфтийство за придобиване правата над четири общински имота под тепетата. Става дума за Чифте баня, турските гробища, паркинга до съда и имот до Водната палата. Сред ултрасите имаше привърженици на пловдивските отбори "Ботев" и "Локомотив", на столичните "Левски" и ЦСКА, както и запалянковци от "Берое", "Нефтохимик", "Пирин" и още куп футболни по-малки клубове в страната. За да подкрепят протеста им пред Съдебната палата час преди началото на делото, което бе насрочено за 10 часа, пристигнаха и рокерите от пловдивския клуб "Вагабонд" и националисти от сдружение "Васил Левски - Васил Кунчев", които също се обявиха категорично против опита на мюфтийството да вземе четири големи имота. Близо 400 полицаи и жандармерия охраняваха протеста, който трябваше да бъде мирен и да не афишира политическа принадлежност.

Монитор: ОВ изчезва от бащиното име

Нова мода при кръщаването на новородените завладява родителите и те избягват наставките „ов" и „ев", когато записват второто име на детето си. Тя увлича все повече българи, които се отказват от традиционните бащини имена. Затова разказа пред „Монитор" доц. д-р Мария Китанова от Института по български език към БАН. Така например, ако бащата се казва Пламен, а детето Мария - дъщерята носи името Мария Пламен, вместо традиционното Мария Пламенова.

Преди време е имало само единични такива случаи, но сега това се превръща в тенденция, обясни специалистката.

„Хората искат да са различни и оригинални, затова започнаха да заменят традиционните български имена със западно звучене", коментира доц. Китанова. Според нея  наставките „-ов" и „-ев" са част от идентичността на българския език и не е редно да отпадат.

Сега: Кметовете на БСП и ДПС си разпределят 60% от парите за инвестиции

Близо 60% от парите за общините в правителствената инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", които са 289 млн. лв., ще отидат при кметове на БСП и ДПС. Градоначалниците на левицата ще вземат близо 118 млн. лв. За тези на движението се падат над 60 млн. лв. Това показват изчисленията на Института за пазарна икономика за раздадените в сряда близо 500 млн. лв. по инвестиционната програма. Освен общините, министерствата получават 211 млн. лв.

 Дума: Спират строежите в Царево и Странджа

Строежите в община Царево и територията на природен парк "Странджа" бяха спрени вчера за период от поне две години. Това стана със заповед на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева за изменение на целия общ устройствен план на община Царево, а не само за промяна на онази част от него, засягаща парка.

Терзиева обобщи, че това изменение ще включва изготвяне на екологична оценка, заради чиято липса в момента природозащитници оспорват инвестиционните планове, предвидени в сегашния ОУП на крайморската община.

С тази заповед, с която ще разреша проектирането, ще спра изпълнението на общия устройствен план, докато се изработи изменението, съобщи Терзиева. Тя обеща да следи специално изпълнението на проекта, но уточни, че обикновено има обжалвания и не може да се ангажира с конкретни срокове за приключването на промяната на плана.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини