Глобяват родители, че детето им просперира без училище. Преглед на печата

24 часа: НАП с нови дела срещу Рашкови

Нови изпълнителни дела срещу фамилията на Кирил Рашков завежда дирекция "Местни данъци и такси" в Пловдив, обяви нейната шефка Цвета Попова.

Старите задължения, натрупани до 2011 г., са в размер на 80 000 лева и не са погасени. Отделно семейството на ромския лидер не е плащало за 2012 и 2013 г. данък сгради и такса смет за имотите си в Пловдив, което е увеличило дълга им значително.

Фамилията притежава хотел и жилища в града на тепетата. "Ще възложим събирането на новите борчове на друг съдебен изпълнител", допълни Попова.

24 часа: Режат президента от НСО и разузнаване с нов закон

Държавният глава няма да назначава шефовете на Националната служба за охрана, Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация" според текстовете в подготвения от правителството Закон за националната сигурност.

Как точно ще се назначават началниците на службите ще бъде записано в специалните закони за НСО, цивилното и военното разузнаване, обясни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той гарантира, че при определянето на правилата ще се следват правомощията на властите, определени от конституцията.

 

Труд: Илияна Йотова: Има ли основания, имунитетът се сваля веднага

Всеки човек е отговорен за постъпките си. Жалко е, ако с това поведение "Атака" разчита да привлече повече гласове. У нас трябва да се прилагат същите правила както в Европейския парламент (ЕП) - когато има основания за сваляне на имунитет, това да става веднага, независимо кой е народният представител и какъв пост заема. Щом г-н Сидеров е посегнал на полицай, реакцията трябва да бъде светкавична, с цялата строгост на закона.

Не смятам, че правителството се крепи на "Атака". Парламентарната им група не приема нито законодателството, нито политиката на правителството. Няма декларации за подкрепа на Орешарски, така както Волен Сидеров се вричаше на предишния министър-председател Бойко Борисов. Но тогава никой не поставяше под съмнение тази подкрепа, дори европейските партньори на ГЕРБ от ЕНП. Приемаше се за естествено, двете партии много си подхождаха, а и на Борисов му трябваха гласовете в Народното събрание, преди да си напазарува т.нар. независими депутати. Ако се окаже невъзможен животът на това Народно събрание, ние от БСП първи ще направим всичко възможно "парламентарната рулетка" да се завърти и да се върви на избори. Никога за БСП предсрочните избори не са били такава заплаха, каквато се опитват да я изкарат нашите политически опоненти.

Труд: По-малко бумаги в търговете

Фирмите, които кандидатстват за обществени поръчки, няма да искат удостоверения от Главната инспекция по труда (ГИТ), че през последните 5 години не са наемали незаконно пребиваващи чужденци. Това предвиждат законодателни промени, които правителството прие вчера с цел да облекчи административната тежест върху бизнеса. За да влязат в сила, поправките трябва да бъдат одобрени и от парламента.

Стандарт: Само чисти пари за БГ нивите

Българските ниви ще могат да се продават само на чужденци, които докажат произхода на парите си. За да сключат сделка за покупка на земеделска земя у нас, те ще трябва да представят документ, който доказва, че средствата им са законно придобити. Това е една от промените в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, която предлагат червени депутати. Друго условие, което ще се постави за покупка на земя в страната от чужденци, е те да са живели тук през последните три години. Това е записано към момента в подготвените промени в закона, като има много мнения, според които този срок трябва да се удължи до 5 години, обясни шефът на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова.

Предложението за промяна в закона ще бъде внесено за обсъждане в парламента още в първия работен ден на новата сесия, обясни тя. Няма как да се въведе ограничение за количеството земя, която може да купи човек без българско гражданство, както и вето за покупка на ниви край границата, коментира още Бъчварова. Ако бъде въведено подобно изискване, то трябва да важи за всички, включително и за българите. Чужденците, които купят нива у нас, ще трябва да гарантират, че ще прилагат добри земеделски практики и няма да експлоатират земята или да я използват само за спекулация и препродажба, предвиждат още промените в закона.

Стандарт: Волен с второ шоу в самолета

Самолетен скандал с обиди и крошета спретна отново лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Този път инцидентът стана в редовния полет на "България Ер" от София до морската столица в понеделник вечерта. Инцидентът може да коства имунитета на депутата, който този път нападна хора пред цял автобус със свидетели.

Сидеров и група депутати от партията му се качили в самолета, но още при излитането започнали да вдигат шум и да пречат на останалите в полета. Дама, седяща близо до тях, им направила лека забележка, което вбесило Сидеров. "Скачайки от мястото си, той започна да сипе обиди по културното аташе на Франция у нас Стефани Дюмортие", разказа стюардеса, станала свидетел на инцидента, и продължи: "Лидерът на "Атака" поиска от дамата документите й. За да избегна конфликта, поканих Дюмортие да се премести пред завесите на салона. Но г-н Сидеров ни последва, като продължи да настоява тя да му покаже паспорта си", уточни служителката. "Дамата каза, че ще представи паспорта си заедно с бордната карта на мен, но в момента, в който тя ми ги подаваше, Сидеров ги грабна и побягна назад в салона", продължава разказа си от скандала във въздуха стюардесата.

Монитор: Цацаров поиска имунитета на Волен

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе вчера в НС искане за снемане на депутатския имунитет на Волен Сидеров, за да може да бъде възбудено наказателно преследване срещу него. Обвинител №1 предприе тази стъпка след мелето на варненското летище в понеделник вечерта, в което участва лидерът на „Атака". То бе предизвикано след скандал в самолета между Сидеров и френското културно аташе Стефани дьо Мартие по време на полет от София до морската столица. Както писа „Монитор", при юмручната схватка е пострадал пасажерът Димитър Бахнев, който защитил Мартие и полицай, опитал се да охлади страстите на аерогарата.

Тъкмо затова Сидеров ще бъде разследван по текст от НК за нанасяне на лека телесна повреда на служител на МВР при изпълнение на служебните му функции. За това деяние се предвижда до 3 г. затвор. Другият текст, по който има събрани доказателства срещу Сидеров, е за непристойни действия и съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред.

Сега: Държавата ще глоби родители, че детето им просперира без училище

Странен казус с 15-годишно момче от Смолян, което не ходи на училище, но се представя блестящо на състезания по информатика, върна на дневен ред дискусиите за качеството на държавното образование. Божидар Маринов живее в Смолян и никога не е ходил на училище. Посещавал е само детска градина, а впоследствие майка му го обучава вкъщи по американска програма за домашно образование. Миналата година Божидар е спечелил състезание по информатика, организирано от Министерството на образованието и науката (МОН). Явил се неофициално на първите два регионални кръга от националната олимпиада и се представил блестящо. Родителите му поискали от МОН Божидар официално да бъде допуснат на националния кръг на олимпиадата. Вместо отговор обаче пристигнали представители на образователното министерство за проверка защо детето не ходи на училище. "МОН вече е уведомило съответните органи, които да санкционират семейството на Божидар за това, че не ходи на училище", обясни пред "Сега" експертът по информатика в МОН Силвия Кънчева. Според Закона за народната просвета родителите, чиито деца не посещават задължителна детска градина и училище, плащат глоба от 20 до 100 лв., а при повторно нарушение - 50 до 250 лв.

Дума: Сотир Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска вчера депутатския имунитет на Волен Сидеров. Държавното обвинение е депозирало в парламента 60 страници, с които настоява Народното събрание да даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров на основание чл. 70, ал. 1 от Конституцията. До искането за депутатския имунитет на Сидеров се стигна, след като той и народни представители от "Атака" се спречкаха с пътници на летището във Варна.

В позицията на прокуратурата се казва, че според обвинението има ясни доказателства, че Волен Сидеров е посегнал на полицай.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини