Детските градини: Зле сме, трябва да се вдигнат таксите

Директорът на ОДЗ 15 Анна Йорданова бе домакин на срещата между нейните колежки и медиите

Хасковските директори на детски градини днес доброволно застанаха на амбразурата за да поемат родителския гняв от увеличението на таксите за детски градини. За тяхна чест, повечето се бяха подготвили -въпросите към тях във форумите на Haskovo.net бяха надлежно разпечатани, а отговорите бяха готови още преди журналистите да си отворят устата.

Директорките решили да се изправят пред обществеността заради многото изписани „глупости“ в публичното пространство. Както и нецивилизования начин за дебат по темата, провокиран от „една малка коалиция на майки, които подтикват останалите“/Лиляна Хубенова – директор на детска градина по изкуствата/.

„Не е наша работа да казваме посилни ли са тези такси за родителите, нито да предлагаме механизми за намаляването им. А да представим нещата такива, каквито са“, каза Анна Йорданова - ОДЗ 15. А нещата са такива, че градините не могат да избиват разходите си с настоящите такси. В много заведения има неплатени фактури за храна и др. консумативи. Финансирането от родителите не покрива дори малка част от разходите на едно дете. Пример: прословутата твърда такса от 10 лв /досега/, която не зависи от посещаемостта на детето в градината. Директорките изчислиха, че средно дневните разходи на един малчуган /без храната/ е 1.50 ден. Това прави 33 лв на месец. Дори и с повишаването на таксата на 20 лв, този разход пак няма да бъде избит, уточни шефката на ЦДГ №3 Галя Милкова. А парното гълта еднакво и при пълно, и при наполовина празно детско заведение. Има един минимум, под който не може да се слезе, единодушно се съгласиха директорките.

Как тогава заведенията оцеляваха без 5 месечни субсидии от общината, 3 от които поредни в края на 2012 г? *

„Няма как да се оправим без 5 субсидии“, отговаря Ели Костова, ОДЗ 16. „Затова имаме неразплатени задължения и плащаме храната впоследствие от новите субсидии. Дусман са ни предоставили 6 месечен гратисен период“, допълни госпожата. Това обаче не се отнася за EVN. Как все пак без нито лев приход се извършват текущите разплащания? Отговорът е, че всяка градина се оправя с остатъците от държавния делегиран бюджет. Те са за заплати, работно облекло и ДМС на учителите. И още: държавата дава по 240 лв. допълнително за 5 и 6 годишните годишно. Това е целева субсидия за подкрепителна закуска“, допълни г-ж Йорданова. „Наместваме всеки приход спрямо належащите нужди. Въпрос и на мениджмънт“ дообясни тя.

Храната е най-скъпото перо в издръжката. Според директорите обаче, едва ли друга кетърингова фирма ще даде по-ниски цени. Абсолютно неприложимо е връщането към положението отпреди 10 години, когато всяка градина си готвеше в своя кухня. „Помещения имаме, но техниката в тях е морално остаряла и амортизирана“- Иванка Илчева, ОДЗ №20. Директорите не обясниха защо все пак храненето на хасковските деца е най-скъпото в България, макар към менютата в страната да има едни и същи изисквания, съгласно наредбата за здравословно хранене. Тя изисква децата да ядат истинско месо и истинско сирене и бе въведена през 2011-та година. Оскъпяването на храната бе един от мотивите за по-високите такси. Но: храната като фактури, НЕ Е поскъпнала от 2011-та година насам, категорични са директорите. Разходът за храна обаче се увеличава. Защото: „Рязко е нараснал броя на децата в градините“- А. Йорданова.
Откъде-накъде? Децата са съпоставим брой, не е отчетен демографски бум в Хасково. „От това лято. Според промяна в наредбата за социално подпомагане на майките, всички 5 и 6 годишни трябва да имат непрекъсната учебна заетост или им се спират детските. Отсъстват ли повече от 3 дни, се докладва на социалните. За уважителна причина за отсъствие се смята само ако са болни. А преди това децата често отсъствали по семейни причини, обясниха съвместно Йорданова и Милкова.

Поскъпването не е заради многото преференциални майки, които плащат половин такса, макар децата им да се обгрижват наравно с останалите, както твърди председателят на бюджетната комисия към общината Иван Иванов. „Колкото и да смятах, не можах да видя 60 % родители с преференции“, заяви директорът на ОДЗ 19 Христина Петкова. Нейната градина бе посочена като пример едва ли не за източване на бюджета за градините. „Реално имам само 1/3 родители с преференции за второ дете, самотни майки, сираци и пр.“, категорична е Петкова. В другите градини процентът е далеч по малък - обикновено не надвишава 10 % от списъчния състав на децата.

Между другото, любопитна е дефиницията за „самотна майка“ която има право на 50 % отстъпка в таксите. Самотната майка не може да бъде самотна, ако в акта за раждане на детето фигурира името на баща. Дори родителите да са разведени или да живеят без брак, той трябва да плаща издръжка на детето. Тоест, майката не е самотна. Закона за социалното подпомагане обаче гласи друго :"Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст". 

Излиза, че самотни майки са предимно от малцинствата, където по традиция бащата е неизвестен. „Не сме цигански“, засегнаха се на етнос директорите на градини 11 и 19. Те обаче признаха, че високите такси могат да доведат отлив дори на многото преференциални, чийто деца идват в техните заведения.

На фона на опитите за логична обосновка по всички теми, изявлението на г-жа Венета Тенчева, ОДЗ 17, вкара конфронтационен елемент. Госпожата направо заяви, че не е вярно, че в Хасково са най-скъпите такси. Имало общини с по-високи такива. И посочи за пример Велико Търново, където месечната такса била 100 лв. Такава е таксата само за родители, които имат неплатени данъци към местната община, обориха я очевидно по-подготвените журналисти. Излиза, че от Търновска община лъжат, като твърдят че при тях се плаща до 62 лв на месец, посочиха й репортери. Тенчева после даде пример с Добрич. За сведение на дамата, там таксите са 50 лв., потвърди Паша Грабешлиева, пресаташе на община Добрич. „Всяка община си гледа своя бюджет, може другите да имат повече възможности“, замазаха положението други директори. Някои общини имали само по 2-3 детски градини, що да не е безплатно /визират се Несебър и Созопол/. Други, разбира се, имали много повече градини, но пък и много повече финансови възможности.
Излиза, че скъпите родителски такси са заради лошото състояние на общинския бюджет, който е отговорност на местните управляващи.
Логичният извод, изказан гласно от някои колеги – журналисти, хвърли в нескрит ужас директорите. Те не били казали точно това. Но определено таксите трябвало да са по-високи, защото общинският бюджет не може вече да дофинансира градините. „Това не е благотворително дружество“ - Митра Георгиева, ЦДГ №10. Според директорите ако повишението не стане факт, ще се закрият поне 2-3, а може и повече детски градини.

Темата за събираните от родителските настоятелства пари, разпределянето им, волно или неволно е това дарение, четете в друг материал по темата след малко.

Г.Христов

*Използвани са въпроси на журналисти и на родители в редакцията на Haskovo.net

Директорът на ОДЗ 17 Венета Тенчева/в средата/ откри по-високи такси извън Хасково. Не е вярно
Христина Петкова/вдясно/ оспори твърдението, че в градината и има 60 % преференциални майки
Анна Йорданова и Галя Милкова/ в черен костюм/ бяха най-подготвени
Лина Арнаудова на ОДЗ 22/вляво/ даде дефиниция на самотна майка. До нея Митра Георгиева на ЦДГ 10
Дир на ЦДГ по изкуствата/вдясно/ смята че родителското недоволство се инициира от малка групичка майки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини