Шаранът скача с лев-два от водата до магазина

Шаранът е на-търсената риба за Никулден, каза Георги Георгиев

С лев-два скача цената на шарана от язовира до магазина, показа проверка на Haskovo.net. По 4.50 лева килото върви гвоздеят на никулденската трапеза на язовир Сужек край димитровградското село Горски извор. Арендаторът Георги Георгиев развъжда риба вече години наред. В местността има 7-8 малки водоема, в които отглежда различни видове риба - шаран, толстолоб, бяла риба, амур. Дългодишният арендатор предлага рибата в търговски вериги в Хасково, Пловдив и Димитровград. Който желае пък, може и на място да си купи. Толстолобът е 2,50 лева, а бялата риба и амурът варират между 4 и 4,50 лева. Цените нямат промяна, едни и същи са от години насам, казва още търговецът. Разбираемо в магазините прясната риба е по-скъпа. Там шаранът се предлага за около 5,50 – 6, до 6.50 лева.

Да отглеждаш и размножаваш риба никак не е лесна работа, сподели Георги. Той добави, че освен да я храни, трябва да опази малките рибки от набезите на чапли и корморани. На всичкото отгоре има и бракониерски подбив на цената на рибата.

Обикновено шаранът върви с всичко и може много да се експериментира при приготвянето му. Ето обаче каква рецепта издаде дългогодишният риболовец. Нарязват се и се слагат в тава лук, червени чушки, дафинов лист, върху които се слага нарязаният на шайби шаран. Добавя се сол и олио и се слага във фурната да се изпече.

Анета Кутелова

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини