"Неохим": Спекулира се с твърдението, че е имало превишение на азотен диоксид във въздуха

От "Неохим" днес разпространиха отговор до кмета на Общината относно жълтия дим, който миналата седмица бе тема на коментари в Димитровград


"На територията на „Неохим” АД през последните години не е имало авария, която да е довела до наднормено замърсяване на въздуха в община Димитровград". Това се казва в писмо, адресирано до кмета на Общината Иво Димов и подписано от главния изпълнителен директор Димитър Димитров, което бе разпратено и до медиите.

Писмото е отговор на запитване на градоначалника от миналата седмица по повод разразилите се коментари, свързани с жълт пушек от един от комините на химическия завод.

"Не разбираме защо се спекулира с твърдението, че в Димитровград е имало завишение на нормите на азотни окиси в атмосферния въздух", пояснява Димитров и посочва, че по данни на автоматичната измервателна станция в последните дни не са отчетени превишавания на средночасовата норма на азотен диоксид.

"Като кмет на общината, призван да служите на обществения интерес, в т.ч. на развитието на икономиката на общината, очаквам от Вас категорично да заявите, че обгазяване на територията на града с азотен диоксид от страна на „Неохим” АД няма и не е имало.

Надявам се от близо да следите ставащото в компанията – най-големия данъкоплатец в областта, и да знаете, че на 3 ноември 2013г. „Неохим” стартира пусково- наладъчен процес на своите мощности след годишния планов капитален ремонт. От тази дата до днес са правени няколко проверки от страна на РИОСВ– Хасково, във връзка с оплаквания от страна на граждани, че „Неохим”АД „изпуска големи количества жълто-кафяв дим“, се казва още в писмото на ръководството на завода.

В него се посочва, че по време на последния капитален ремонт в "Неохим" са направени инвестиции за над 6 милиона евро, освен това завода има ясна стратегия за опазване на околната среда. В заключение от торовото предприятие посочват,  че риск за здравето на населението не е съществувал.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини