Паневритмия край Бъбрека (видео)

На 19 август тази година, когато последователите на Учителя отбелязват Божествената нова година, край Седемте рилски езера чужденците бяха повече от българите. Те бяха дошли от Русия, Япония, Дания, Франция, Полша, Англия, Шотландия, Швейцария, Италия. Според някои тази година на Рила са се качили и последователи на Бялото братство от Турция, Индия, Азербайджан, дори от Перу и Чили.

Традиционното число от около 2000 души, играещи паневритмия на 19 август край езерото Бъбрека, това лято бе надхвърлено. Има тенденцията от последните години на Рила да се събират все повече последователи на Учителя Петър Дънов. Още повече бяха и децата на тазгодишната Божествена нова година при Седемте рилски езера, пише newsbg.eu.

Дете видя духа на Учителя. 6-годишният Данчо се гонел с други деца, когато изведнъж спрял и започнал да сочи с пръст, разказват очевидци. „Вижте, вижте, един бял голям човек танцувах и се смее”, викнало момченцето. Другите деца вторачили поглед и замлъкнали. Никой от възрастните не видял духа на Учителя, но мъж от Франция разказал как групата деца се подредили в кръг и кротко започнали да изпълняват упражнения почти като в паневритмията. Това продължило малко повече от пет минути. После Данчо говорел с широка усмивка, че големият бял човек имал дълга брада и накарал децата да танцуват заедно с него. Мъжът не говорел, но децата всичко разбирали, защото белият човек им казвал да се радват, казало още момчето на изненаданите си родители. Това съобщава сайта svetovnizagadki.com.

През лятото на 1929 г.  Петър Дънов  за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. От 1934 г. започва работа върху паневритмията – цикъл от двадесет и осем упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията „Слънчеви лъчи” и „Пентаграм”.

Началото на физическата година според учителя Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената нова година започва на 19 август и тогава се провежда съборът на последователите на Дънов – Бялото братство. Обикновено това става край петото езеро на Рила – Бъбрека, на Преображение Господне по стар стил. Тогава става „събор на Слънцето с представители от всички планети”, обяснявал на учениците си Петър Дънов.

Всяка година членове на Бялото братство играят паневритмия на платото край езерото Бъбрека. Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини