Започна Божествената Нова година

Според учителя Петър Дънов началото на физическата година е на 1 януари, на Духовната година - на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.

По традиция големият събор на последователите на Дънов - "Бялото братство" - се прави край петото езеро на Рила - Бъбрека, на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава става "събор на Слънцето с представители от всички планети".

"За 19 август - съборния ден - ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи - бяло палто и бяла шапка", учел той последователите си. Чисто облечени те играят паневритмия - танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи", а третият - "Пентаграм". Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия - в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини