На 19 август дъновистите ще посрещнат своята Слънчева Нова година

От няколко дни последователи на Бялото братство от цял свят се събират в Рила планина. Ежегодният им лагер по това време на годината събира високо в планината и много туристи, за да видят ритуалния танц "Паневритмия", който се изпълнява край езерото "Бъбрека", разказаха участници в ритуала.

"Понякога туристите са повече от членовете. Много от тях идват и също лагеруват в планината, защото за тях празничната паневритмия е атракция", разказа Георги Георгиев от братството. Той посочи, че и тази година ще се състои традиционното почистване на района от членове на братството. Почистването  предстои, днес на събрание са разпределени групите, каза Георгиев. Той посочи, че ще бъдат почистени Седемте езера, плюс другите две – Малката и Голямата паница, популярни сред Братството като Съзерцанието и Хармонията. Почистени ще бъдат пътеката и участъка между старата и новата хижа.

По традиция последователите на Петър Дънов посрещат своята Лятна (Слънчева) Нова година на 19 август. Това се случва по време на духовната школа на дъновистите, която се организира на Седемте рилски езера. Според завещаната от самия Дънов традиция, Бялото братство посреща изгрева на Молитвения хълм в Рила, откъдето отправя първите си сутрешни молитви към Слънцето. Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магически способности. Според тях човек, посрещнал първите лъчи на Слънцето в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

По-късно при езерото "Бъбрека" започва празничната паневритмия. Танцът се изпълнява под съпровода на музика, писана от Петър Дънов, от оркестър на Братството. По време на танца всички са облечени в бяло. 

Самата паневритмия продължава около един час и десет минути. Играта се състои от от четири части - здраве, хармония, уравновесяване и веселие и представлява 28 упражнения, в два цикъла- "Слънчеви лъчи" и "Пентаграм".

Чрез паневритмията се възстановява и поддържа добро физическо здраве, психическа устойчивост, развиват се творческите способности, умението за общуване и работа в екип, формира се положително отношение към природата и живота, разказват хора, участващи всяка година в танца.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини