Хасковските /мокри/ бели нощи

Низ от фарове, пръски и мокри велосипедисти

Внезапна буря притъмни Хасково около 14.00 часа и създаде усещане за здрач. Хасковските Бели нощи* бяха резултат от съчетаването на гъста облачност и проливен дъжд. Комбинацията внезапно осмисли иначе дълго оспорваното решение за шофиране с непрекъснато включени фарове. На практика точно те правиха видими пътните превозни средства на улицата. 

Иначе краткия порой веднага предизвика трафик на редица ключови пътни възли в Хасково. Изненадващо, сред тях се оказаха и такива, които бяха ремонтирани специално за да се избегнат гьоловете при дъжд. Положението при бившата Захарна фабрика обаче бе познатото от години-големи локви наводняваха както част от булевард „България“, така и пресечния му бул. „Васил Левски“. Мястото бе нарочно ремонтирано от екипи на ВиК/ ноември 2012/ и на Екопрогрес/ март 2013/ с надеждата, че „басейна“ до Захарната ще отиде в историята. Напразно. 

По принуда, колите в района намаляваха значително скоростта си, но това в никакъв случай не опазваше от пръски пешеходци и велосипедисти. Опашките пък бяха неизбежни. 

Пороят, който по наша информация на места бе придружен с краткотрайни градушки, предизвика хасковлии да покажат рефлекси и изобретателност. Ромска карета тип кабрио, взе на стоп хасковлийка с чадър. Хем на водача му бе комфортно, хем Дамата с чадърчето си спести газенето на локвите. Други пресичаха улиците на прибежки, припълзявайки само под стрехите с обилно течащите улуци. 

За изненада на мокрите, падналият дъжд се оказа със скромни количества. По данни на хасковската метео станция, над Хасково са паднали само 16.2 литра на квадратен метър, при това за 6 часа - от 8 до 14 ч. Не е изключено обаче да вали още привечер, предупреждават синоптиците. 

*Бели нощи е природно явление, което се наблюдава на географски ширини по-големи или близки от 60 °, тоест близо до полюсите. За известен период там  слънцето не залязва или остава малко под хоризонта и се наблюдава състояние на полуздрач.

Г. Христов

Карамбол от коли на "България" и "Васил Левски"
Плуване
Прибягване
Направо спринт
...и припълзяване под улуците
Успешна колаборация
Кой ли не ремонтира участъка до Захарна? Първо бяха ВиК
После Екопрогрес на общината. Резултат-никакъв
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини