Японски археолози на урок по история в Александровската гробница

Преди месец японския посланик и съпругата му останаха удивени от гледката в Александровската гробница

Археолози от Япония ще изминат огромното разстояние от родината си до България, само за да видят с очите си уникалната Александровска гробница.

Търсачите на съкровища от страната на изгряващото слънце ще прелетят над окена за тридневен престой в Хасковско, през който мераците им са да обследват колкото се може по-детайлно некропола.

Тримата специалисти се зарибили по тракийското наследство след присъствието си миналата година на най-голямото туристическо изложение в Япония JATA. На него културно-историческите забележинтелности на територията на Хасково бяха представени на щанда на доскорошното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. При презентацията показаните красотите от тракийския некропол, уникалните стенописи и Центъра на тракийското изкуствокрай с. Александрово, направо събрали очите на азиатците.

Японските археолози са изявили желание да посетят и красивата църква в с. Узунджово, за да видят иконостаса с врязана глаголица, каменния град Перперикон и светилищата край Татул и Глухите камъни, уточни шефът на Туристическия информационен център Красимир Пилев.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини