Елитна паралелка изведе ПМГ в Топ 5 на България при 7 клас

Директорът на ПМГ Тодорка Милева е горда със своите възпитаници

Хасковската природоматематическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“ е на 5-то място сред училищата в цялата страна по оценки на изпитите след 7-ми клас. С резултатите си по математика и литература възпитаниците на ПМГ изпреварват редица доказани и елитни училища и се нареждат само след пловдивска „Акад. К.Попов“, русенската математическа „Баба Тонка“, частното софийско „Света София“ и варнеската математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Това показва класацията на Министерството на образованието за училищата с най-високи постижения на националното външно оценяване. 

Успехът е дело на внимателно селектираната навремето паралелка петокласници, която след ударно тригодишно обучение регистрира умопомрачителни резултати. Така например по математика от 100 възможни точки на теста, средният резултат на 29-те явили се на изпита седмокласници е 82.74 точки. По български език и литература успехът е дори още по-висок-84.67 точки. В оценки това изглежда така: БЕЛ е със среден успех 5.44 с 1 пълна 6-ца на Християна Михайлова и 15 отлични оценки. По математика средната оценка е 5.37 с 3 пълни шестици на Александър Георгиев, Ралица Манолова и Даниела Йорданова плюс още 10 отлични оценки. 

Свидетели твърдят, че от 5 дни директорът на ПМГ Тодорка Милева така и не може да свали широката усмивка от лицето си. Тя грейна още когато се разбра, че математическата е №1 в Хасковско и на тазгодишните зрелостни изпити. При това Гимназията победи всички не само на коронната си математика, а и на матурата по български език и литература.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини