Да се увеличи приемът на археолози и реставратори в университетите, поиска премиерът

  „Ще имате финансиране, вие действате по учебната програма-изгответе професорите и доцентите“. Така с обещание за подкрепа от страна на държавата премиерът Бойко Борисов призова за отварянето повече места за прием на студенти по археология и за разкриването на нови щатове за реставратори.

  Той реагира по темата по време на обхода на строежа на газопровода България-Гърция, при който разгледа и последния археологически обект от спасителните разкопки, преди строежът да започне- селище отреди 4 хиляди години между хасковските села Орлово и Войводово.

  „Нямаме достатъчно средства и щатове за реставратори“, подадоха археолозите в разговора. „Ще имате! Няма само пиари и пиарки да произвеждаме“, отсече Борисов.

  Репликите бяха разменени между него, шефът на НАИМ- доц.Христо Попов и заместник-председателят на БАН-археологът проф. Васил Николов.

  Те посочиха пред премиера, че след ударните 250 обекта, проучени по трасето по газопровода България-Гърция през последната година и половина, предстои също много работа и през следващата година.

  Двойно трябва да са археолозите по трасето, за да се приключат разкопките в срокове, посочиха археолозите.

  „Археолозите разбраха колко ни е важно бързо да се действа. Преди 6-7 години, като започнахме със „Струма“ /б.а Автомагистрала „Струма“/ археолозите се запъваха, бавеха и се карахме, а сега сме един отбор. Сега много работят и по 100-140 души вкарват на обект. На „Хемус“ излязоха и вървяха ударно към Севлиево. На 8 хил. години има селище там. Спряхме за няколко месеца, извадиха всичко, за да отиде в музея и да стартират. /б.а. строителните работи/“, разясни той към придружаващите го по време на обхода посланици на Гърция, САЩ и Азербайджан. 

  "Сега разбирам, защо наричат България археологическо чудо!", възкликна при кратката презентация на артефактите, открити през последните две години, американската посланичка у нас Херо Мустафа, която между другото удиви и с доста приличния си български, който демонстрира на моменти при обхода на трасето. 

  През следващата година ще се проучва ударно по последната част от отсечката по Балкански поток, посочиха археолозите.

  Предвидени са спасителни разкопки и в над 80 обекта по магистрала „Хемус“, между Шумен и Боаза -Тетевен. Там е направено теренното проучване още през 2015 година, отбеляза доц.Христо Попов. Използваме максимума от археологическия състав, подчерта проф. Васил Николов.

  Двамата археолози наблегнаха на момента, че реставраторите у нас са твърде малко и откритите артефакти от последните разкопки отлежават в музеите на части. „Всичко, което касае образование, наука, археология-няма цена. Сега тези неща, когато отидат в музея, няма кой да ги реставрира. Трябва да се направи пробив в това отношение. Музеите са пълни с материали. Ще обучим реставратори!“, заключи премиерът, като се обърна към проф. Николов: Направи една школа, да ти я финансира Министерството на образованието и действате!"

  Археологът обясни, че за утре  е насрочена среща при министъра на образованието Красимир Вълчев, на която ще присъстват и представители от Министерството на културата и темата ще бъде обсъдена.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини