Учени откриха полезен вирус

Фагите са заобиколили и атакуват бактериална клетка. Те са част от новооткрития вид имунитет, който защитава покритата със слуз човешка тъкан от бактериална инфекция. Credit: Graham Beards/Wikipedia Commons

Бактериите могат да бъдат приятели и врагове, които причиняват инфекции и заболяване. Ново проучване показва, че и вирусите имат двойнствена природа. За първи път учените показаха, че и вирусите могат да помогнат на човешкото тяло да се пребори с болестотворните микроби.

Може би има много примери за полезни вируси, но това е наистина първата снимка, която показва това.

Една от най-важните за защитата срещу бактериални нашественици е слузта. Мазното вещество покрива вътрешността на устата, носа, клепачите, храносмилателния тракт и други органи в тялото ни.

"Слузта всъщност е много готино и сложно вещество", казва Джереми Бар, микробиолог в San Diego State University в Калифорния и водещ автор на новото изследване. Слузта е дом и на фагите - вируси, които заразяват и убиват бактериите. Те могат да бъдат намерени навсякъде, където пребивават бактерии, но Бар и колегите му забелязали, че има много повече фаги в слузта, отколкото в зоните без слуз, макар на милиметър oт нея. В слюнката около дъвка, например, има около пет фаги на всяка бактериална клетка, докато на повърхността на лигавицата съотношението е почти 40 към 1. Това кара учените да се запитат: "Какви правят всичките тези фаги? Дали работят в защита на тялото?"

За да разберат, Бар и колегите експетиментират с белодробна тъкан в лабораторни условия. Белите дробове са една от повърхностите в тялото, която е защитена от слуз. За контрола учените създават белодробни клетки, които не могат да възпроизвеждат слуз. Учените "атакуват" белодробните клетки (и контролната тъкан, която не е защитена от слуз) с бактерията Е. coli и така разбират, че наличието или липсата на слуз няма никакво значение за тяхното оцеляването на клетките. Но когато изследователите добавили фаги, която "обичат" E.coli, оцеляването на продуциращите слуз клетки многократно се увеличило. Това показва, че фагите, могат да убиват вредните бактерии.

Изследване е публикувано в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences, накратко - в ScienceNow

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини