Нели Крус - дайте път на телекомуникациите

Дълги коридори, клонящи към безкрайност, малки вратички и зад тях - бюрца. На всяко бюро - естествено - бюрократ. Така изглеждат отвътре повечето дирекции в Европейската комисия. Невероятно, но факт - специално в областта на телекомуникациите революционно предложение за намаляване на бюрократщината дойде във вторник именно от Европейската комисия. Ако идеите, обявени от комисаря по цифровите технологии Нели Крус, бъдат възприети наистина и влязат в сила, то този бранш ще се превърне от административен ад в далеч по-привлекателно за инвестиции място. За момента предложенията, огласени от Крус, минават към етап обсъждане в комисията. Но пътят към облекчаване на процедурите за издаване на разрешителни все пак е отворен. Което до момента не беше така.

Като цяло реформата, предложена от Нели Крус, предвижда значително облекчаване и ускоряване на стъпките за узаконяване на телеком мрежи и по-лесен достъп до изградената инфраструктура - нещо, сочено като проблем от всички оператори и в България.

Идеята е по този начин да се намалят разходите на операторите за прокарване на оптични мрежи с около 30% и в крайна сметка да се насърчи навлизането на широколентовия достъп до интернет. Така по изчисления на Брюксел спестените средства в индустрията до 2020 г. ще са между 40 и 60 млрд. евро. Причината за високите очаквани икономиии е, че близо 80% от необходимите пари за прокарване на кабели, осигуряващи широколентов интернет, отиват за строителни дейности – разкопаване на улици, дълбаене на шахти, наеми за канали и др.

Да канализираме каналите

Предложенията на Крус включват осигуряване на достъп при справедливи и разумни условия, включително по отношение на цената, до инфраструктурата за полагането на оптични кабели. Това може да са вече изградената канална мрежа, тръби, шахти, кутии, стълбове, антени, кули и др. Комисарят иска още да се сложи край на лошата координация при извършването на строителни работи между отделните доставчици, особено ако се ползва единна инфраструктура. Също така ще трябва да се дава възможност на всеки мрежов оператор да сключва споразумения с наличните собственици на нужната за полагане на кабели инфраструкутра. Това може да включва както шахтите на телекомите, така и каналите на компаниите за комунални услуги - като например тръбите на топлофикациите, фирмите за водоснабдяване или шахтите и стълбовете на електроснабдителните дружества и др.

Друга важна мярка, която ЕК ще обсъжда, е опростяването на разрешителния режим за строителство, като особено внимание се отделя на изграждането на мачти и антени (най-вече за безжични мрежи). Това ще се постигне, като срокът за издаване на одобрение или отказ от местните администрации се ограничи до шест месеца за всички страни от ЕС, а самото подаване на молби за разрешителни се концентрира на едно място.

Към споделяне на мрежите

Действията на комисията могат да бъдат приети и като първи стъпки към идеята за споделяне на телеком мрежите, за да се намалят разходите на компаниите и те да бъдат насърчени да инвестират в мрежи за широколентов интернет - мобилен и фиксиран. Дори и да не се достигне до пълно споделяне на мрежите, настоящите идеи, ако бъдат приети, ще въведат малко ред в един процес, който спира бързото изграждане на добра оптична инфраструктура. В България един от съществените проблеми на всички оператори е именно бавната, сложна и недостатъчно законово регламентирана процедура за издаване на строителни разрешителни.

Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини