Осем години затвор грозят баба, откраднала кабели, за да си купи хляб

Преди няколко дни общинският парк в Берковица остана без ток. Това се случи, защото възрастна жена открадна проводниците на току-що монтираните лампи. Минувачи веднага сигнализираха полицията и срещу бабата вече е повдигнато обвинение. 67-годишната баба Софронка от ромския квартал „Раковица” я грози парична глоба или затвор от 3 до 8 години, съобщи БиТиВи.

Паркът „Свети Георги Победоносец” в Берковица е на път да се превърне в най-предпочитаното място за почивка на хората от града – за нови алеи и лампи са инвестирани над 100 000 лева. Но осветлението вече не работи – преди да бъде включено.

Оказа се, че баб Софронка живее в дом от картон.

Тя не смята, че е престъпник и се срамува когато я наричат крадец. Видяла случайно кабелите в парка и си помислила, че не трябват на никого.

„Като видях разкопаното, реших да видя дали има парчотии, нали разбираш? И намерих, ей такива жици – четири. Взех ги и ги държах в ръцете”, разказва жената и допълва: „Да съм крадлива, да ме вземат! Аз ако съм знаяла, че е такова, нямаше да го пипам.”

Хората от квартала са на страната на баба Софронка. И според тях жената не е предполагала, че това са кабели, които се ползват.

„Нашите хора в „Раковица” не са такива – те са трудолюбиви. Те гледат да изкарат едно парче хляб. Те не щат да крадат и да лъжат. Нито един няма да го направи, ако знае, че това е електричество”, казва Васко, който живее в квартала.

„За 4 кабели - телевизия! А за хиляди левове - няма телевизия. За милиони има прошка. Това е истината в държавата”, допълва той.

Софронка разказва, че с парите от кабелите щяла да си купи хляб. Понякога остава гладна с дни. Безработна, без пенсия и със 40 лева социални помощи. Които дава за лекарства. Надеждата за оцеляване е в кофите за боклук.

След като изпере дрехите, за които ще припечели стотинки, Софронка отново ще тръгне с количката из кофите. С надеждата да намери буркан с развалена храна или някоя друга дреха. Но си е обещала, че кабели повече няма да краде.

Междувременно от районното управление в Берковица съобщиха, че срещу баба Софронка е повдигнато обвинение за кражба. Грозят я от 3 до 8 години затвор. Заради няколко метра кабел, които искала да продаде и да си купи хляб.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини