Райков отряза Станишев

Служебният премиер Марин Райков и соцлидерът Сергей Станишев представиха темите от "откровения" си разговор, но отказаха да отговарят на въпроси.

Служебният премиер Марин Райков отхвърли искането на соцлидера Сергей Станишев за пълна ревизия на управлението на ГЕРБ.

Двамата разговаряли "с откровен тон" около час и 15 минути в сградата на Министерския съвет вчера. После направиха изявления пред медиите, без да им дадат възможност за въпроси.

"Политическа оценка на правителството на Бойко Борисов ние няма да даваме. Но искам да ви успокоя - няма да даваме и на вашето", обърна се Райков към госта си. Предшественикът му на поста - Борисов, постоянно се оплакваше от лошото наследство на тройната коалиция.
Райков обясни, че неговият кабинет бил "неутрален и безпристрастен" и никой по никакъв начин не трябвало да се съмнява в това.

По време на срещата соцлидерът поиска всяко министерство да направи анализ на състоянието на всеки сектор, тъй като било "почтено" да се знае истината. "Говори се за икономическа, социална и политическа криза. Кой ни докара до нея? Някакви марсианци ли? Имаше правителство, което доведе до това състояние", категоричен бе Станишев. Райков все пак увери госта си, че "не е възможно" да не анализира състоянието на нещата. "Мерките, които ще вземем, ще бъдат израз на нашето отношение към това, което наследяваме", заключи той.

Служебният премиер отхвърли и искането на соцлидера за освобождаване на "личния състав" по ведомства, както и на всички зам.-министри. Мотивът - нямало как нов екип да сработи толкова бързо, а те дължали на гражданите и бизнеса работеща администрация.
Според Станишев обаче не можело досегашните заместници на министрите на Борисов, особено "скандалните такива", да направят промяната. Но не спомена имена. Само подчерта, че няма и как да се гарантират честни изборите, ако начело на ГДБОП е Станимир Флоров.
Премиерът му отговори, че все пак ще отстрани онези зам.-министри или шефове във ведомствата, с които неговият екип не желае да работи или пък има доказателства, че досегашната им работа е допринесла за създаване на кризисни огнища в сферата им на отговорност. Част от зам.-министрите, както и шефовете на кабинетите вече се подменят.
Служебният премиер поясни, че ще "чуе загрижеността на соцлидера", ще разгледа идеите му и ще му даде отговори.

Темата на срещата бе и бъдещият изборен борд. Но стана ясно само, че в него ще има представители на неправителствения сектор, както и "косвено или некосвено участие на партии". Райков даде да се разбере: "За мен има само един негативен сценарий - политическата сила, която губи, да оправдава това с евентуални манипулации."
Станишев поиска обещанията му за честни избори да се облекат с действия. Двамата се обединиха около идеята за по-социална ориентация на икономиката. Соцлидерът се опита да разкаже какво ще направи партията му, ако спечели изборите. Райков го изслуша дипломатично, но не пропусна да му каже, че е използвал трибуната, за да представи част от предизборната си платформа.

Източник: Труд онлайн

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини