Епистоларен конкурс с тема водата стартира Всемирния пощенски съюз

“Напишете на някого писмо, в което се обяснява защо водата е ценен ресурс". Това е темата на 42-ия епистоларен конкурс на Всемирния пощенски съюз, чийто национален етап „Български пощи” стартира от средата на февруари.

Темата е избрана във връзка с Международното десетилетие на водата – „Вода за живот” 2005-2015. Според данни на ООН 89% от населението на света, или 6,1 милиарда души, сега имат достъп до подобрени източници на питейна вода. 11 % от хората обаче все още са без постоянен достъп до безопасна животворна течност.

В епистоларния конкурс могат да участват млади хора до 15 години.

Съчинението трябва да бъде написано под формата на писмо – с дата и място, с подател и получател (с адрес), с обръщение (Уважаеми/Скъпи), с подходящ финал и подпис. От Български пощи уточняват изришно, че няма да се приемат писма директно от училища или частни лица.

Писмото трябва да съдържа между 500 и 800 думи и стриктно да отговаря на зададената тема.

До до 15 април специално назначената комисия ще разгледа, оцени и класира допуснатите за участие в конкурса писма. Авторите на най-добрите съчинения ще получат своите награди в навечерието на 9 октомври – Световен ден на пощата.

Писмото-победител в националния етап на конкурса ще бъде преведено на френски или английски език и изпратено за участие в международния етап на конкурса. Там победителят ще бъде определен от авторитетно международно жури, като първите трима в класацията ще получат медал, сертификат и други награди.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини