Новият директор на „Ас. Златаров“ обяснява на домуващите за прошката

17-годишният Ерсой Юсуф пое поста за ден от директора на социалното заведение Невена Желязкова
 
 

17-годишният председател на Домсъвета в дом “Ас. Златаров“ Ерсой Юсуф пое директорския пост за ден. Директорът на социалното заведение Невена Желязкова пък влезе в ролята на „дясна ръка“ на шефа.

Инициативата за ученическото самоуправление е част от честванията на 128-годишнина от рождението на патрона на Дома проф. Д-р Ас. Златаров, която се отбелязва на 16-ти февруари.

Младият началник за ден е възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм. Отраканият десетокласник учи сладкарство и най-му идва отръки чисто професионално да прави баклава.

Обаятелният Юсуф стигнал до директорския пост след няколко месечна предизборна кампания, но от сега е категоричен, че никога няма да се занимава с политика като голям. Той иска да остане в сянката на прожекторите, защото, според схващанията му, известността променя хората, а парите развалят морала.

Сред най-важните цели, които си е набелязал директорът през деня, е да поработи върху обединението на връстниците си. „ Напоследък децата от дома малко се отдръпнаха един от друг, освен това често започнаха да си позволяват да нарушават правилата за дисциплина, и днес искам да им поговоря, че трябва да са по-единни, за да са щастливи заедно.“, коментира Ерсой Юсуф.

Той има намерение да говори пред останалите и за прошката, която е висша степен на благородство, макар да смята, че той и останалите като него сираци, са ощетени от родителите си, които са ги зарязали.

Директорът за едно денонощие ще действа с екип от още трима души, също избрани сред 48-те домуващи. Под ръка са му главен счетоводител, касиер и домакин, а функциите ще поемат, както той сам ги определя “едни от най-сериозните деца в дома“.

Една от първите заповеди, които още в 9,30 сутринта му се е наложило да разпише, е разрешение на помощничката си Невена Желязкова да отключи склада, за да бъдат извадени от него дрехи.

Заради напрегнатата си програма, директорът -тийнеджър даде и съвсем кратък брифинг за медиите, в който ги запозна с инициативите по честването на рожденния ден на патрона на дома.

Денят на децата от „ Ас. Златаров“ е започна със събрание. По-късно продължи с литературно четене, а по обяд младите Златаровци поднесоха венец пред бюст-паметника на проф. Златаров пред сградата на театъра. Следобеда на младите хора ще продължи със спортни надпревари.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини