Пускат още пет спецекипа срещу бракониери

Пет нови екипа към Изпълнителната агенция по горите ще гонят бракониерите, предупреди министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на демонстрация по безопасен лов в Държавно ловно стопанство "Витиня".

Натъквали сме се на случаи с бракониери с високопроходими джипове и специални гуми, те винаги са една крачка напред с оборудването. За да ги изпреварим, съм разпоредил да бъдат съставени и оборудвани пет нови екипа, така че - не завиждам на бракониерите, обясни Найденов, цитиран от „Фокус”.

Масови проверки на ловците ще има в цялата страна на 1 януари 2013 г. В тях ще участват над 2500 души. Разрешените за лов дни до края на годината са 29 и 30 декември, както и 1 януари 2013 година. Забранен е ловът на едър дивеч със сачми, но все още е разрешен за лов на птици.
От 3 ноември до 26 декември в страната са проверени 25 603 ловци и ловни дружини, като в проверките са участвали 2200 инспектори от регионалните инспекции по горите към Агенцията по горите.

"Предприети са мерки за безопасност при лов, включително и законодателни промени. Това, което се опитват да направят от министерството, е да се забрани ловът със сачми изобщо, тъй като е опасен и удължава агонията на животните", коментира още министърът.

Ловът е хоби, спорт, но и отговорност, обясни той. Найденов направи показно как трябва да се зареждат и поддържат оръжията. После цели мишена на 300 метра в гората и стреля по кенчета за безалкохолни.

По думите му, според статистиката за 2009 г. има 8 смъртни случая по време на лов, а за 2012 г. са 2. „Последните два инцидента, които станаха, са с криминално оръжие и по тях работят други органи”, каза Найденов.
Преди дни по време на лов около софийското село Плана след спор бяха убити изпълнителният директор на Национална спортна база Петър Божилов и 71-годишен мъж. Малко след това ловец бе прострелян смъртоносно в местност близо до Топовска махала край Симитли.

На днешната демонстрация бяха показани какъв инструктаж се провежда преди лов, както и проверките, които се извършват от Изпълнителна агенция по горите дали ловджиите имат всички необходими документи и дали оръжията им са изрядни.
Сред основните правила за безопасност при лова са да се спазват установените норми за отстрел на дивеч, ловците да не са употребявали алкохол или упойващи вещества.

Найденов показа екип, който включва светлоотразителна жилетка и шапка, и струва 10 лв. Такава екипировка трябва да има всеки ловец.

Инцидентите с ловци се дължат на неспазване на дисциплината, коментира за "Фокус" Юлиян Русев, началник отдел „Лов и опазване на дивеча” към Изпълнителна агенция по горите.
„Всичко в въпрос само и единствено на самосъзнание и на спазване на дисциплина – нищо друго”, подчерта той.
Въпросите, които се изучават в курса за подготовка на кандидат-ловците, са утвърдени от 2001 г. Те са заимствани от Германия, защото в тази страна е най-строго и принципно обучението на ловците, каза още Русев.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини