Два милиона прелетни птици убити в Кипър

Повече от два милиона мигриращи птици са били убити в Кипър миналата есен, за да бъдат сготвени като деликатес на средиземноморския остров. Това обявиха група природозащитници в понеделник. 

Проучването на Бърдлайф Кипър се провежда в ключовия сезон между септември и октомври. Преброяването е на случаен принцип и включва птиците, хванати в бракониерски в мрежи или с лаймстикс.

Групата за надзор обявим, че резултатите показват "драматична ситуация на тази незаконна дейност, която за съжаление се случва".

Открити са около 16 км капани с мрежи през есента и повече от 6000 лаймстикс, при проверки от правоприлагащите органи и неправителствени организации.

Лаймстикс са клонки, намазани с лепкава субстанция, което веднага хваща птиците, които кацат върху тях, оставяйки ги да висят безпомощно.

"С тези нива на улов за есента на 2014, Бърдлайф Кипър изчислява, че вероятно над два милиона птици са убити на територията на цял Кипър", казват от организацията, най-много, откак е започнал мониторингът на дейността преди 13 години.

Такива методи са използвани за улов на черноглави коприварчета и пойни дроздове, много търсени деликатеси, които вървят до 80 евро ($86) за десетина в кипърските ресторанти.

По официални данни на службата, която отговаря за борбата с бракониерството в Кипър, незаконната търговия е на стойност около 15 милиона евро годишно.

Цифрите показват, че незаконниат улов е сега "извън контрол" и че повече трябва да се направи от страна на властите в Кипър, включително в базите на британската армия на острова.

Есента е пиковият сезон, като се очаква 3-4 хил. бракониери да участват в незаконния лов на пойни птици. През пролетта броят им е по-малък, защото птиците са отслабнали.

Тим Стоу на Кралското дружество за защита на птиците призовава за нулева толерантност.

"Докладът подчертава, че незаконното залагане на капани за пойни птици в британската военна база се увеличава и ние настояваме Министерството на отбраната ... да реши случая преди миграцията тази есен", казва Стоу.

Мащабна акция срещу бракониери и ресторанти имало през 2004 год., когато Кипър се присъедини към Европейския съюз. Сега еколозите твърдят, че правителството няма политическа воля за изкореняване на търговията.

Бърдлайф призова за по-строги присъди, докато се промени отношението към убийството и приготвянето на храна от мигриращите птици.

Законът предвижда до три години затвор и глоби до 17 000 Eu, но те рядко се налагат.

През зимата милиони птици намират убежище в Кипър от студа на север.

Около 60 вида, които застрашени или защитени, попадат в незаконните кипърски капани.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини