„Ще ви върнем на роднините ви в буркани”

Националистите, задържани за взрива пред офиса на „Евророма", събудил Сандански на 29 юни тази година, са подлагани на тежък психологически натиск от страна на разследващите, разкри пред news.bg сестрата на един от арестантите Николай Йовев - Аделина.

„Ще ви изхвърлим в чували" и „Ще ви върнем на роднините ви в буркани" са били само част от заканите, които получили момчетата с цел да направят самопризнания за взривената бомба, причинила смъртта на 59-годишния Малин Илиев.

Николай Йовев е подлаган на психоатаки и докато пътувал с полицейски автомобил за разпит в София. Умишлено той е превозван с друг арестант от цигански произход. Освен това, непрекъснато му се „натяквало", че жертвата е циганин, като в килията му настанявали провинили се неинтегрирани наши сънародници.
Аделина обясни, че за целия този натиск близките на момчетата ще уведомят чрез жалба МВР и правораздавателните институции.

Вече половин година Николай Йовев, Стоян Ставрев, Васил Георгиев и Александър Ангов са задържани, а делото не може да влезе в съда, заради продължаващо разследване.
Първоначалното обвинение срещу тях беше по член 333 от Наказателния кодекс (Повреждане или унищожаване на сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност), което предвижда от 3 до 10 години затвор.

Дни след като Малин Илиев издъхна стана ясно обаче, че прокуратурата ще го измени в по-тежко, не само заради смъртния случай, но и поради събраните нови доказателства. Какви са те обаче останаха загадка.
Не стана ясно и защо утежняването на обвинението се забави с месеци, след като „още през лятото са били на лице тези нови доказателства." Към момента момчетата са обвинени по член 116 от НК, който се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Припомняме, две седмици след експлозията беше създаден комитет за защита на арестуваните за бомбата. Участниците в комитета са убедени в тяхната невинност.

Те са невинни и няма как да признаят вина за нещо, което не са извършила, категорична бе Аделина. Тя добави, че адвокатите на брат й ще продължават да настояват за изменение на мярката му.
Аделина обясни и че брат й е имал здравословни проблеми по време на пребиваването му в ареста. Най-честите му оплаквания били свързани със зъбите. Проблемът обаче бил решен, след като Йовев се разделил с един от зъбите си.

Протести в подкрепа на националистите при гледането на мерките имаше и пред съда в Благоевград, и пред Съдебната палата в столицата.
С лозунги "Свобода за националистите от Сандански", "Търси се националист за това, че е несломим, за това че е патриот и затова, че обича родината си" и "Стига футболно и партийно деление! Време е за национално обединение", протестиращите показаха подкрепата си за Николай, Стоян, Васил и Александър.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини