Toyota тества коли, които говорят помежду си

Японският автомобилостроител Toyota изпробва системи си за сигурност на автомобили, които комуникират един с друг и с пътя, по който се движат, на току-що завършен полигон в Япония с размера на три стадиона за бейзбол, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Колите използват телекомуникационни вълни от сензори и предаватели, инсталирани по улиците, за да получават информация, когато например пешеходци пресичат улицата или когато се приближават коли от места с ограничена видимост.

Когато системата засече пешеходец на пътя, тя сигнализира водача чрез звук, а на екран се появява изображение на човек. Ако пък от пресечка се задава кола, шофьорът бива предупреден чрез стрелка на същия този екран, обясняват японците. Те уточняват, че технологията ще бъде тествана на някои пътища в Япония през 2014 година. Подобни тестове са планирани и за САЩ.

Подобна технология разработват и учени от Масачузетския технологичен институт. Нещо подобно се подготвя и от компаниите Audi, BMW, Daimler, Ford, Opel, Volkswagen, Bosch, Continental и Deutsche Telekom, които обединиха сили за проекта Car-to-X (C2X).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини