Строителите спряха АМ "Марица" заради 3 млн. борчове

Строителите се заканиха, че ако не се спазят договорените срокове за разплащане, ще стачкуват

Шефовете на фирмите доставчици на АМ“ Марица“ обявиха символичен протест заради неполучени суми в размер на 3 мл.лв. Представителите на 34-те компании, към които има натрупани борчове, се събраха в крайпътно заведение, между Симеоновград и Харманли, за да се срещнат с представител на държавата и на „Пътностроителна техника”АД, който представлява сдружение „Тракия IV” – изпълнител на ЛОТ 4 на АМ „Тракия” и сдружение „Марица Хайуей” – изпълнител на ЛОТ 2 на АМ”Марица”.

Към колегите си от аутобана „Марица“ се присъединиха и фирми-доставчици за АМ „Тракия“. Към 8 от тях ПТС също има натрупани борчове за близо 2 млн. лв.

Повечето от хората са получили едва 20 на 100 от цялата сума по договорите си. На практика ощетените в момента вършат „черната работа“ по прокарването на магистралата. Именно това са фирмите с техниката.

Заради липсата на средства те са спрели да работят по аутобана от края на август. “През последните месеци заради недоимъка във фирмата работниците ми получават заплата колкото да не умрат от глад“, обясни един от доставчиците, собственикът на „Булкомерс ООД от Раднево Живко Косев.

Друг от колегите му, който е от София, пък уточни, че за близо година откакто е на обекта е похарчил за ремонт и поддръжка на машините, за квартири и храна 14 000 лв. Той имал да получава още около 350 бона от фирмата- наемодател. „На практика, в момента сме нещо като спонсори на държавата, защото с лични средства строим държавни магистрали“, негодуваха още хората. Някои от собствениците на фирмите- доставчици дори започнали да съкращават работниците си, защото не могат да им плащат.

След около 2 часа преговори, в крайна сметка стана ясно, че хората ще си получат забавените плащания най-късно до две седмици.

Дошлият на място представител на Агенция „Пътна инфраструктура“ обясни, че държавата не носи отговорност за ситуацията със забавените плащания, защото няма договорни взаимоотношения с фирмите -доставчици. “Като възложител АПИ е разплатила навреме и в пълен размер всичко, което е фактурирано от изпълнителя „Пътностроителна техника”АД“, каза Лазарина Стоичкова, член на УС на Агенция Пътна инфраструктура. Тя увери, че въпреки че не се работи по аутобана "Марица", засега има минимално изоставане от графика, което не подлежи на санкция. Стоичкова уточни, че е успяла да съдейства дължимите пари да бъдат прехвърлени по сметките на доставчиците според договорите им в рамките на две седмици.

С разплащане до 15 дни на всичко дължимо се ангажира и изп.директор на сдружение „Марица Хайуей” – изпълнител на ЛОТ 2 на АМ”Марица” инж. Йордан Кълвачев.

инж. Йордан Кълвачев обеща, че ще се разплатят до две седмици с всички
Лазарина Стоичкова, член на УС на АПИобясни, че въпреки спряната работа няма забавяне в сроковете по изпълнението на аутобана
полето на работа е "замразено" заради дълговете
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини