Безработни тръгват на работа по европроект

Безработни от Ивайловград вече ще ходят на робота по проект, финансирана от Европейския социален фонд. 39 души от района успяха да покрият изискванията по схема на Агенцията по заетостта „Подкрепа за заетост”. Заявката на Община Ивайловград пред Дирекция „Бюро по труда”- Свиленград е за работници поддръжка и пазачи невъоръжена охрана. Целта е да се осигури заетост на регистрирани безработни лица, като приоритетно се включват хора от уязвимите групи на пазара на труда: с ниска професионална квалификация и недостиг на умения; с ниско образование; от етническите малцинства и трайно безработни лица.

Ще се инвестира в знанията и уменията на наетите безработни, като по време на заетостта, чрез наставник им бъде осигурено обучение по ключови компетентности, необходими за адаптиране към условията на новата работа. За първи път по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се дава възможност на работодателите да получат пълна субсидия за възнагражденията на всяко наето безработно лице.

Периодът на договора на наетите е от 6 до 12 месеца. Ще бъдат стимулирани и наставниците. Те ще получават за период от шест месеца 50% от минималната работна заплата. Работодателите осигуряват по един наставник от своя персонал на всеки десет наети по схемата лица.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини