Данък "лихви" провокира банките да измислят алтернативи

Данъкът от 10% върху лихвите от депозити на гражданите ще провокира банките да създадат нови продукти, които да намалят или заобиколят облагането на тези доходи, предаде Стандарт нюз.

"Този данък ще има някаква дефиниция. Когато тя е ясна, ние ще сме в състояние на базата на тази дефиниция да предложим алтернативни продукти - спестовни и инвестиционни, които да позволят данъкът да се редуцира или да се избегне", коментира банкер, пожелал да остане анонимен.

И в момента има банкови сметки, които по своя характер са разплащателни, но носят висока лихва. Според банкера няма да има драматична промяна в поведението на клиентите вследствие на налога от 10% върху лихвите по депозитите. "Когато става дума за депозити и кредити, с данък или без него, всеки преценява рисковете. Все пак депозитният продукт дава гаранция за парите в размер до 100 хил. евро. Така или иначе, хубавото е, че има свободна търговска инициатива и конституция, която пази договорите", добави банкерът.

Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян каза пред Нова телевизия, че банките ще предлагат законови алтернативи на своите клиенти. По думите му, ако например трябва да внесе във фиска 10%, банката може да предложи алтернатива, която ще коства само 2%. Промените в данъчните закони вчера първо бяха обсъдени от депутатите от икономическата комисия към парламента. Данък "лихва" ще бъде въведен, за да се съберат парите за увеличение на пенсиите, заяви пред депутатите зам.-финансовият министър Владислав Горанов. След това Горанов и председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова отидоха в Асоциацията на банките в България, за да обсъдят новия данък и как той ще се събира от банките.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини