Откриха 24 каратов златен пръстен от XIV век

Откриха 24 каратов златен пръстен от XIV век у нас, съобщава БНР.

Находката е намерена от археолога Георги Янков от Регионалния исторически музей в Стара Загора при разкопките на средновековния пласт върху трасето на античната улица.

Пръстенът е произведение на византийското ювелирно изкуство. Професор Константин Тотев смята, че най-вероятно находката е била изработена в ателие, близо до столицата на Византия.

Пръстенът е с тегло 3.8 грама заедно с инкрустации в горната част на пръстена, подчертава Янков.

Става дума за масивна златна халка, в централната средна част е прекроена плочка, в която има стъклена паста, а встрани в едни седемцветни венчелистчета-ажурно изпълнени са втъкнати на щифче по две стъклени мъниста. Една изящна ювелирна изработка, едно творение на византийското изкуство от първата половина на XIV век", поясни той.

Според откривателя на пръстена и на още находки, между които средновековни монети, няма ясна археологическа следа откъде са те - от дом или от гроб, но най-вероятно са следи от материалната култура на средновековния град Верея.

При разкопките, които предшестват проекта за реставрация и консервация на античния форум и улица, са разкрити пластове от Османския период.

Турските войски влизат в Стара Загора през 1364 година по време на първия поход на Лала Шахин, а администрация се установява едва след неговия втори поход през 1371 година.

Община Стара Загора финансира археологическите проучвания с 82 хиляди лева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини