Tози юли e бил най-горещият ... през последните 1000 години

Средномесечната температура през този юли е най-високата за страната ни, откакто се водят метеорологични наблюдения - над 100 години, за София - 120. В последния ден на юли може да се направи равносметка и тя е: преживяхме уникален в температурно отношение месец, който беше по-топъл от нормалното с около 4 градуса и половина, средно за страната. Има места, където положителната аномалия е около 4 градуса, но има и такива, като Велико Търново, където температурата през месеца е била с почти 6 градуса над обичайната.

Освен горещ, този юли е и много сух. С изключение на крайния северозапад на България, почти навсякъде другаде, освен в отделни полупланински микрорайони, валежите са около 20 на сто от обичайните.

Според прогнозите на моделите, горещото време с температури около и над 35 градуса ще продължи и през август.

На границата на първото и второто хиладолетите, когато викингите заселват Гренландия, климатът е бил по-мек от днешния. Според многобройни летописи и косвени сведения, крайбрежието на ледения остров е било покрито със зеленина. След това настъпва период на глобално понижение на температурите, който продължава с незначителни паузи до началото на Индустриалната ера и малко след това - до първите години на 20 век.

Изхождайки от това, възможно е по нашите земи толкова горещ месец да не е имало от поне около 1000 години.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини