Антимафиоти рекетирали за апартамент на Слънчев бряг. Преглед на националния печат

24 часа: Антимафиоти рекетирали за апартамент на Слънчев бряг

Антимафиотите, които бяха задържани и обвинени за подкуп, са изнудвали бизнес дамата Мариана Стойчева да им даде апартамент в Слънчев бряг, стана ясно в Софийския апелативен съд. Стойчева подала жалба в ГДБОП, че е рекетирана след конфликт между фирмата й и подизпълнител на строеж в курорта.

Антимафиотите Виктор Кинов и Борис Събев се заели да проверят случая. Срещнали се със Стойчева и Даниел Христов, който я придружавал. Поискали апартамент, но срещу каква услуга, не стана ясно. По-късно склонили да получат паричната равностойност на жилището.

 

24 часа: Трайчо Трайков: Ще има нов скок на тока, този път заради биомасата

"Гротескно скъпата енергия от биомаса и удобният закон за горите, приет в сряда ще бъдат следващата "изненадваща" причина за скок на тока."

Това предупреждение направи в социалните мрежи бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. В момента цената на електроенергията от централи на биомаса, определена от ДКЕВР, е от 190 до 472 лв. на мегаватчас в зависимост от технологията на централата. След свалянето на цените на енергията от слънчеви паркове, токът от биомаса в различните централи е равен като цена или по-скъп от него.

 

Труд: Студентите с по-високи стипендии

Таванът на студентските стипендии да бъде вдигнат, ще предлага образователното министерство на кабинета. Вместо досегашните 90 лева младежите ще получават по максимум 105 лева на месец от новата учебна година. Долната граница остава 50 лева.

Най-чувствително е повишението на парите за докторантите - от 450 лева те стават 1000 лв.

Стипендиите се раздават по правила, определени от вуза. Висшите училища решават дали да отпускат стипендии на повече младежи, но сумите да са малки. Или само най-добрите да вземат тавана на месечната помощ..

 

Стандарт: Максим на бой за Невски

Патриарх Максим тръгна на бой с държавата за храма "Св. Александър Невски". Синодът се разгневи от намерение на кабинета да обяви катедралата за публична държавна собственост като обект с национално значение. "Това е национализация, идеята е скверна", скочиха владиците. Максим вече възложи на председателя на храма епископ Тихон и на юристи да извадят нотариален акт по давност.

"За никакво одържавяване не може да става въпрос. Просто искаме да помогнем на църквата, като й предоставим да управлява храма", контрира областният управител на София Данаил Кирилов. Милиони левове държавни такси ще трябва да плати синодът, ако си вземе катедралата по давност, твърдят експерти. Според тях църквата ще плаща и огромни суми за такса смет и поддръжка.

Стандарт: Борисов прави щаб срещу спекулата

Кризисен щаб за цените правят финансовото и земеделското министерство. Премиерът Бойко Борисов възложи на мен и на вицепремиера Симеон Дянков да направим анализ на ситуацията на пазара на зърно. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриване на празника "Златна праскова" в село Гавраилово. Министрите ще направят анализ на цената на хляба по цялата верига и днес ще трябва да докладват на премиера. Именно скъпото зърно, а не скокът на тока и горивата са в основата на очакваното поскъпване на насъщния, стана ясно от изказването на Мирослав Найденов.

Монитор: ВСС дава Мирослава Тодорова на прокурор

ВСС ще даде скандалната съдийка Мирослава Тодорова на главния прокурор Борис Велчев заради забатачени дела. Става дума за два процеса с изтекла абсолютната давност, което позволило на подсъдимите безпроблемно да се отърват от наказание. Така Тодорова е извършила престъпление срещу правосъдието.

Монитор: Пращат Трактора на ТЕЛК

Комисия от трима лекари от Военномедицинска академия ще трябва да провери дали главата на Октопода Алексей Петров-Трактора не лъже за здравословното си състояние пред съда. Подобно на процедурите за ТЕЛК подсъдимият ще бъде преглеждан от двама неврохирурзи и един травматолог, за да стане ясно дали наистина бившият съветник от ДАНС страда от болежки в кръста и крака.

От ВМА обясниха пред „Монитор", че ще му бъде направена пълна образна диагностика, която включва ядрено-магнитен резонанс, рентген, скенер и доплер. Практиката показва, че тези изследвания се правят за три дни.

Монитор: Кандидат-студентите отписаха математиката

Математиката е в дъното на класацията на най-желаните специалности в Софийския университет. Това става ясно от данните от заявените желания на кандидат-студентите за първо класиране в Софийския университет. Едва 10 младежи са посочили специалността математика като първо желание. За сметка на това 415 от тях са класирали на водеща позиция в предпочитанията си компютърни науки. Толкова са кандидатите и за софтуерно инженерство.

Сега: Лихвите пак тръгнаха нагоре напук на БНБ и министър Дянков

Банките отново започнаха да вдигат лихвите - и по заеми, и по депозити, показват новите данни на БНБ. През юни са поскъпнали и потребителските кредити, и жилищните, макар че промените спрямо май не са драматични. Растат и лихвите по финансирането за бизнеса. Забележимо понижение има само при най-едрите заеми за бизнеса, които обаче са малко на брой.

Покачването на лихвите идва изненадващо, тъй като прогнозите доскоро залагаха на обратната тенденция. След успешното пласиране на българските облигации на международните пазари министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че скоро ще берем плодовете на успеха и лихвите у нас ще спаднат. БНБ също очакваше по-нататъшно поевтиняване на банковия ресурс.

 

Дума: ГЕРБ си мие ръцете с кметицата на Перник

Общински съветници от ГЕРБ в Перник поискаха оставката на кметицата Росица Янакиева с мотива, че неправомерно изразходвала държавните средства за възстановяване на щетите от земетресението. Обвиненията им станаха като вица за компютри и компоти, опонира вчера Янакиева.

Кметицата на Перник бе категорична, че не само няма да подаде оставка, но ще поведе и хората на палатков лагер под прозорците на МС, ако до септември перничани не получат полагащите им се по закон помощи от държавата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини