Учим италианците как да отслабват

България: Хляб, сол и хора

Презентация на българска национална кухня, народни носии и танци, осъществиха хасковлии от Школата по етнография към Младежки център, на международен обмен в Италия. Той е по проект „Stop&Go” проведен в Силиция с участието на 5 държави-България, Румъния, Франция, Италия и Кипър.

Всяка страна трябваше да подготви своя национална вечер, в която да нахрани около 40 човека с традиционните ястия. Изборът за България бил боб, лютеница, кашкавал, шопска салата и баници. Плюс традиционното посрещане с хляб и сол. Гостите останали очаровани. Всичко било изядено, въпреки че нямало и късчице месо. А дори и в считаната за бедна, в исторически план, Сицилия, месото е неотделимо дори и от най-непретенциозното местно ястие-пицата. 

Постните ястия обаче са здраво вкоренени в българската традиция и заради религията, но главно заради немотията, в която се е зараждала нацията ни. За сметка на това обаче жените ни са слабички и красиви и са като модели в повечето европейски държави. Особено в южните.

Не е ясно дали италианци, кипърци или французи ще попият от нашата диета, но поне децата от Младежкия център ги научиха на хора и ръченици въпреки че били „трудни за танцуване”. 

Всичко това - за 9 дни. Българската група подарила символа на Хасково на любезните си домакини от градчето Petralia Sottana в Сицилия и конкретно на кмета, господин Santo Inguaggiato. 

Целта на проекта обединение и толерантност между всички различни култури. За 9 дни, всеки предразсъдък по етнос, националност или религия изчезнаха напълно, посочват участниците в проекта.

Г.Христов

Вкусно и полезно-боб
Обмен
Нашата група
На фона на сицилианското градче
Обичаме България
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини